Hlavní obsah

Čeští nevidomí sportovci přivezli sedm medailí z Norska

Novinky, Jiří Šafránek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začátkem dubna se do Norska vypravila skupina pěti nevidomých sportovců s traséry. Zúčastnili se zimních závodů pro tělesně a smyslově postižené - Ridderrennet 2014, které se každoročně konají v lyžařském středisku Beitostølen v Norsku.

Foto: Maxim Čambor

Česká výprava na zimních závodech pro tělesně a smyslově postižené - Ridderrennet 2014.

Článek

Jde o největší závody pro handicapované na světě a letos se ji zúčastnilo 450 sportovců z 12 zemí. Z Česka dorazila skupinu 5 nevidomých sportovců: Marek Šimíček, Luboš Vachutka, Kristýna Koyšová, Ivo Budil a Vlastimil Macháček s traséry. Skupinu doplnilo dalších 6 vidících, kteří se podělili o trasování, vaření, mazání a technickou údržbu lyží, asistenci nevidomým a koordinaci akce.

Česká výprava byla pro organizátory i ostatní účastníky velkým překvapením. Dokázali, že je v nich skryt velký sportovní potenciál. Pět našich sportovců se zúčastnilo celkem 7 závodů a získali 7 medailí.

Obří slalom ženy:

2. místo Kristýna Koyšová 1:38,33 (trasérka Magda Nováčková)

Běh na 10 km - muži

2. místo Luboš Vachutka 37:47 (trasér Miloš Svárovský)

3. místo Ivo Budil 41:25 (trasér Zbyněk Kovář)

Biatlon

1. místo Marek Šimíček 30:31 (trasér Ivo Haničinec)

2. místo Luboš Vachutka 38:33 (trasér Miloš Svárovský)

Ridderrennet – hlavní závod týdne na 20 km

1. místo Luboš Vachutka 1:19:15 (trasér Zbyněk Kovář)

3. místo Marek Šimíček 1:26:59 (trasér Ivo Haničinec)

Česká výprava se mohla uskutečnit jen díky těmto partnerům: Etnetera, a. s., Svárovský s. r. o., Securitas s. r. o., Nadace Leontinka, SK DNF, Mediatel s. r. o. a KKL triomar tech s. r. o.

Reklama

Výběr článků

Načítám