Hlavní obsah

Český velvyslanec pokřtil v Bruselu anglické vydání Baťových myšlenek

• Aktualizováno
Novinky, Jakub Schmid

Velvyslanec ČR při EU Martin Povejšil hostil ve středu 16. listopadu slavnost k uvedení anglického vydání úvah a projevů Tomáše Bati. Křest knihy s názvem Reflections and Speeches pořádala v prostorách Stálého zastoupení ČR v Bruselu poslankyně Evropského parlamentu Martina Dlabajová.

Foto: Gabriela Culík Končitíková

Křest knihy moravskou slivovicí.

Článek

„Díky iniciativě Nadace Tomáše Bati, která aktivně spravuje odkaz geniálního podnikatele, se mohou jeho nestárnoucí myšlenky dále šířit světem,“ zdůraznila Martina Dlabajová, která slavnostním večerem provázela. Svým hostům kladla dotazy na jejich propojení s Tomášem Baťou.

„Vydání knihy podle mne naplňuje smysl naší nadace a plní přání samotného Tomáše Bati, který chtěl, aby se jeho návod na odpovědné podnikání dostal ke všem lidem, které by mohl inspirovat,” uvedl ředitel Nadace T. Bati Pavel Velev. „Martině Dlabajové patří velké poděkování nejen za podporu publikace jako takové, ale zejména za to, že jako patriotka Zlína šíří baťovský odkaz dál,” dodal.

Na organizaci se podílel také ředitel Nadace Tomáši Bati Pavel Velev. Roli kmotrů přijali Caroline Jenner z JA Europe, Michal Nebeský z JA Czech a vnuk Baťova spolupracovníka a manažera Ivan Hodač

Knihu v anglické mutaci připravila k vydání Gabriela Culík Končitíková, projektová manažerka Nadace Tomáše Bati. „Kniha Úvahy a projevy je jednou z nejlepších baťovských knih, jejímž prostřednictvím má čtenář možnost poznat odkaz Tomáše Bati a inspirovat se jím,” domnívá se G. Culík Končitíková.

Podle jejích slov se jedná se o originální myšlenky, které Baťa sděloval nejen svým spolupracovníkům, obchodním partnerům, ale také vládě a celé společnosti. „Naučit se přijímat osobní odpovědnost za svůj život a práci, to je hlavním odkazem Tomáše Bati dnešní společnosti,“ míní Končitíková.  

Propojení Baťova odkazu s organizací Junior Achievement připomněla ve svém slovu Caroline Jenner z JA Europe. „Tomáš Baťa junior, jediný syn Tomáše Bati, se po emigraci do Kanady setkal s činností JA a po roce 1989 se zasloužil o rozšíření JA do střední a východní Evropy,” uvedla C. Jenner.

„Baťa mi často říkával, že JA odpovídá baťovské filozofii společensky odpovědného podnikání a rozvoji nejen firmy, ale také celé společnosti. Nikdy také nezapomněl zmínit, že základem společnosti je výchova nových podnikatelů,” zavzpomínala na setkání s Baťou juniorem.

„Každá generace má své vlastní vzory. U Tomáše Bati ale platí, že je vzorem napříč generacemi a jeho odkaz nepokračoval jen skrze jeho syna Tomáše Baťu juniora, ale i další lidi, které i v současnosti motivuje a inspiruje,” zdůraznil předseda představenstva JA Czech Michal Nebeský. Jak dodal, podle Bati je základem zdravé společnosti ekonomická vzdělanost.

Přítomen byl také Ivan A. F. Hodač, předseda správní rady Aspen Institute Prague, který je vnukem blízkého přítele Tomáše Bati – Františka Xavera Hodače. Baťovská hesla, kterými byl sál vyzdoben, jsou podle Hodače silně povzbuzující. „Lidé by si je neměli pouze připomínat, ale také podle nich skutečně žít,” zdůraznil Hodač.

Reklama

Výběr článků

Načítám