Hlavní obsah

Českokrumlovští vodní záchranáři mají za sebou dvě náročná cvičení

Novinky, Adéla Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Členové českokrumlovského záchranného týmu Vodní záchranné služby Českého červeného kříže mají za sebou dvě náročná součinnostní cvičení. Při prvním si prověřili schopnost spolupráce mezi jednotlivými složkami IZS, při druhém záchranu z vodní hladiny pomocí podvěsu vrtulníku.

Foto: Adéla Černá

Vrtulník SAR na cvičení v Dolní Vltavici

Článek

Požár na výletní lodi

Před necelým měsícem proběhlo na lipenské přehradní nádrži velké součinnostní cvičení složek Integrovaného záchranného systému (IZS). Námětem cvičení byl simulovaný požár velké výletní lodi Adalbert Stifter, která na své palubě přepravovala cestující.

Cílem cvičení bylo nejen prověřit schopnost rychlého zásahu, evakuace osob, zajištění jejich bezpečnosti a ošetření případných raněných, ale i kontrola schopnosti vzájemné efektivní komunikace spolupracujících složek.

Cvičil celý Integrovaný záchranný systém

Do akce byly povolány všechny zainteresované složky, tedy profesionální a dobrovolní hasiči, Zdravotnická záchranná služba, Policie ČR a samozřejmě i Vodní záchranná služba ČČK. Nechyběly ani čluny Správy přehrady Lipno a Povodí Vltavy.

Úkolem zasahujících vodních záchranářů bylo nejen kontrolovat vodní hladinu, ale i zachraňovat a ošetřovat osoby, které opustily loď skokem do vody. Svého úkolu se povolaní vodní záchranáři zhostili na výbornou a v závěru cvičení tak bylo možné konstatovat, že jejich práce byla více než přínosná.

Záchrana pomocí vrtulníku

Jedním z dalších součinnostních cvičení, pod které se mohou českokrumlovští vodní záchranáři podepsat, byl společný výcvik posádky vrtulníku Search and Rescue (SAR) z pražských Kbel a vojáků Armády České republiky, který proběhl tuto středu v Dolní Vltavici.

Skok do vody z letícího vrtulníku

Jak se vyskakuje z vrtulníku letícího těsně nad vodní hladinou si tak mohli vyzkoušet nejen vodní záchranáři, ale i jedna z jejich nejmenších pomocníků, a tedy fenka Hissimo, jež je plnohodnotným členem celého záchranného týmu.

„Její schopnosti využíváme samozřejmě nejen při vyhledávání osob, ale i při samotné vodní záchraně. Hissimo má za sebou mnohaletý výcvik a právem se řadí mezi ty nejkvalitnější záchranáře. V případě potřeby dokáže ke břehu dotáhnout i člun, který ztratil manévrovací schopnost,” komentoval účast čtyřnohé záchranářky velitel českokrumlovských vodních záchranářů Milan Bukáček.

Kdo bývá připraven, nebývá překvapen

Tímto heslem se zcela poprávu řídí právě vodní záchranáři z lipenské základny v Dolní Vltavici. Svůj záchranný tým cvičí pravidelně nejen v oblasti vodní záchrany, součinnostních cvičení s ostatními složkami IZS, ale pochopitelně i v první pomoci a technických zásazích k plachetnicím, katamaránům a kiterům.

Reklama

Výběr článků

Načítám