Hlavní obsah

Česko oplývá záhadami, Tajemné stezky jsou výborným průvodcem

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pravda je tam venku, bylo heslo oblíbeného seriálu Akta X. Kde a co je pravda, kde ji hledat a jak vykládat? Záhady a tajemství nás obklopují a my je máme rádi. O záhadách a tajemstvích jsme si povídali se spolumajitelem nakladatelství Regia Janem Martincem, které se věnuje českému tajemnu.

Foto: archiv nakladatelství
Článek

Nakladatelství Regia působí na knižním trhu od roku 1997. Zaměřuje se především na původní naučnou, resp. populárně naučnou literaturu, literaturu faktu a kvalitní beletrii. Vlajkovou lodí nakladatelství se v posledních letech stala edice Tajemné stezky, která mapuje historii, kulturní dědictví, ale také pověsti a legendy v jednotlivých koutech České republiky.

Kvalitní autoři s detailní znalostí regionu zprostředkují čtenářům příjemný zážitek a nezřídka je přímo inspirují k návštěvě mnoha tajemných míst, na které je naše země tak bohatá.

Zaměřujete se na historii, tajemno a záhady, zvláště v edici Tajemné stezky. Co vás vedlo k výběru tohoto tématu? 

Člověk je tvor zvídavý, tajemství a záhady českého čtenáře tedy vždy přitahovaly. Pokud se toto „tajemno“ propojí s turisticky atraktivními destinacemi a tématu se ujme schopný autor, který je schopen čtenáři představit danou lokalitu z úplně jiného úhlu pohledu, je na úspěch zaděláno. Jsme velmi rádi, že si knížky z edice Tajemné stezky našly své stálé čtenáře, kteří si je i na dnešním, vysoce konkurenčním, knižním trhu vždy najdou. 

Vyhledáváte autory, nebo oni oslovují vás?

Naše nakladatelství dlouhodobě spolupracuje s několika autory, kteří mají na poli tohoto druhu literatury bohaté zkušenosti. Za všechny bych jmenoval alespoň Luboše Y. Koláčka, Otomara Dvořáka, Jana Bauera nebo Hynka Klimka. Jak jsem již říkal v úvodu, podmínkou je, aby autor velmi dobře znal region, o kterém píše, ideálně, aby k němu měl nějaký osobní vztah. Vzhledem k tomu, že je technicky nemožné, aby těchto několik autorů obsáhlo celou Českou republiku, nebráníme se samozřejmě spolupráci s autory novými. Obvykle je nám někdo vhodný doporučen, nicméně pokud nás nějaký autor osloví sám, vždy se jeho rukopisu odpovědně věnujeme.  

Je v onom tajemnu i něco osobního, něco, co vás přitahuje?

Osobně velmi rád cestuji a to nejen po České republice. K cestování samozřejmě patří také poznávání. Vždy jsem rád, když se dané destinaci mohu dozvědět více informací, než obvykle poskytují klasické turistické průvodce. Všechny ty záhady a tajemno mají navíc velmi často nějaký reálný základ v dávné historii. Vzhledem k tomu, že historie je mým druhým velkým koníčkem, není co řešit.

Který z krajů v edici máte nejraději? 

Mám rád všechny kouty České republiky. Nicméně vzhledem k tomu, že jsem aktivní turista, obvykle upřednostním nějakou horskou krajinu. V poslední době jezdím rád na Šumavu, do Jizerských nebo Krušných hor. I Brdy ale mají své kouzlo a navíc je mám, jako Pražák, za rohem. 

Reklama

Výběr článků

Načítám