Hlavní obsah

Češi rozvíjí bio zemědělství v Moldavsku

Novinky, Roman Hrůza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není to tak dávno, kdy bylo ekologické zemědělství v plenkách a bio potraviny se potýkaly s nedůvěrou a nezájmem spotřebitelů. V Moldavsku však podobný stav trvá stále. První český výrobce biopotravin PRO-BIO se proto rozhodl to změnit a učí místní farmáře pěstovat bio plodiny.

Foto: Roman Hrůza

Čeští ekologičtí zemědělci učí farmáře v Moldávii bio produkci

Článek

„Rozhodli jsme se za podpory České rozvojové agentury rozvíjet ekologické zemědělství ve vzdálené Moldávii. Vedla nás k tomu narůstající poptávka po bio potravinách v Evropské unii a také skutečnost, že Moldávie je zemí s čistou přírodou a potenciálem využívat svoji krajinu k šetrnému ekologickému hospodaření a výrobě biopotravin,” uvedl Ing. Martin Hutař, zakladatel společnosti PRO-BIO.

Odborníci na bio zemědělství jsou díky svým dlouholetým zkušenostem schopni nabídnout užitečné rady a předat své znalosti moldavským zemědělcům. Čeští ekozemědělci předají svým kolegům v Moldávii veškeré informace, jako jsou principy ekologického hospodaření s podmínkami vstupu do přechodného období a s následným procesem vedoucímu k obdržení bio certifikátu.

„Česká rozvojová agentura tímto projektem navazuje na předchozí aktivity v Moldávii, díky kterým začali někteří moldavští zemědělci exportovat produkty ekologického zemědělství. Cílem je rozšířit stávající počet ekologicky hospodařících zemědělců a zároveň je propojit s konkrétními odběrateli. Projekt je také výbornou ukázkou propojení podnikatelských aktivit české firmy a řešení konkrétních rozvojových problémů v partnerské zemi,“ upřesnil záměr projektu Ivan Lukáš, manažer programů spolupráce se soukromým sektorem z České rozvojové agentury.

„Před 25 lety jsme byli jedním ze zakladatelů ekologického zemědělství v Česku. Moldávie je nyní na úrovni jako my tehdy. Začátky nebyly vůbec jednoduché a dokážu si představit, jaké problémy a situace mohou v prvních letech nastat. Věřím ale, že společně se nám bude dařit a brzy dokážeme Evropu obohatit o nové moldavské bioprodukty,“ uzavírá s optimistickým cílem Martin Hutař. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám