Hlavní obsah

Čerpadlo z roku 1890 největší atrakcí dne otevřených dveří úpravny vod

Novinky, Monika Čapková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úpravna vody Rečkov na Bakovsku přilákala na svůj den otevřených dveří téměř pětistovku zvědavých a zvídavých návštěvníků. Po celý den bylo možné shlédnout to, co je jinak běžnému smrtelníkovi zakázáno.

Foto: Monika Čapková
Článek

Již po několikáté se na úpravně vody Rečkov konal den, kdy si návštěvníci mohou prohlédnout nejen útroby vodárenského podniku, ale je jim nabídnuta i možnost uvidět jeden ze třinácti vrtů, shlédnout malé muzeum a nebo se i dokonce občerstvit párkem a výbornou vodou - jak jinak z místních zdrojů.

Příjemné počasí sobotního dne vylákalo na Rečkov velikou skupinu zájemců o poznání cesty vody ze země až do domácnosti. Ti si pak mohli zpestřit výlet i naučnou stezkou vedoucí ke kapli Klokočka. Každý zaměstnanec vodárny se ten den proměnil v profesionálního průvodce a měl na starosti početné skupinky lidí, především rodin s dětmi, kterým se celou dobu návštěvy věnoval a provedl je na vrt, dále je zavedl na velín, ukázal jim kotelnu, strojovnu a čističku vody.

Pamatovalo se i na děti. Ty po skončení exkurze dostaly jako pozornost skládací létající talíře či plyšové žabičky. Nemohly chybět ani nafukovací balónky a tatranky na cestu domů.

Hlavním hřebem celého dne bylo zprovoznění historického čerpadla z roku 1890 za účasti ředitele společnosti Ing. Jana Sedláčka a vedoucího vodárny Rečkov Tomáše Zahrádky. Zrekonstruované čerpadlo se po vyjmutí z oblasti potoka Zábrdky u obcí Vicmanov a Stražiště dočkalo díky šikovným rukám zaměstnanců vodárny důstojného místa v objektu. Bohužel zde nemohly být vytvořeny takové podmínky, jaké nabízí silnější potoky, a tak je čerpadlo poháněno elektronicky. To však neubralo na jeho atraktivitě a zájmu o něj.

Čerpadlo bylo nalezeno při stavbě nového vodovodního řádu. Jeho stavitelem byl Josef Gatter z Kuřivod. Vodní kolo s pístovými čerpadly bylo do posledního dílu rozebráno a sestrojeno nově za pomoci moderních technik. Rozhodně však stojí za shlédnutí. Tak třeba zase někdy příště při dnu otevřených dvěří.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám