Hlavní obsah

Cena Gratias Agit pro Teu Tihounovou z Charity Česká republika

Novinky, Kateřina Hamr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 14. června byla Tee Tihounové, vedoucí mise Charity v Zambii, udělena Cena Gratias Agit 2019 ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka za šíření dobrého jména České republiky v zahraničí. Cena byla udělena in memoriam. Tea zemřela náhle a nečekaně loni na podzim ve věku 39 let.

Foto: archiv Charity Česká republika

Tea by určitě byla ráda, aby v lidech, se kterými se setkala, žilo dál její světlo. Světlo, které na všechny v jejím okolí doslova pršelo.

Článek

Během pěti let založila misi a vybudovala tým čítající dnes víc než dvě stě členů pracujících napříč pěti provinciemi Zambie. Realizované projety v oblastech zemědělství, vzdělávacího systému nebo zdravotní péče, především péče o matky a novorozence, zlepšily život tisícům lidí v jedné z nejchudších částí světa.

Navzdory rostoucí ekonomice a bohatým přírodním zdrojům, žije stále více než polovina zambijské populace pod hranicí chudoby. Rozdíly životní úrovně mezi obyvateli měst a vesnic se prohlubují. Mnozí žijí bez elektřiny, vody i dostupné zdravotní péče. Ačkoli se míra gramotnosti všeobecně zvyšuje, stále je, pro místní obyvatele, velmi obtížné, aby dosáhli kvalitního vzdělání. Do země také přicházejí uprchlíci z Konga, Angoly a Ugandy.

V Zambii se lidé z mise, pod vedením Tey Tihounové, starali o těhotné ženy, pomáhali dětem na svět, a věnovali se rovněž poporodní péči. Bylo vyškoleno patnáct vedoucích a odborných pracovníků Školy porodnictví Lewanika v Západní provincii, a sto dvacet čtyři dobrovolnických zdravotníků z akčních skupin pro bezpečné mateřství. Jejich následná péče zlepšuje ročně život dvaceti pěti tisícům matek. Kluby Zdravých školních aktivit, které Charita Česká republika otevřela na šesti školách, a které jsou nadále v provozu, pomohly devatenácti tisícům osmi stům středoškoláků. V rámci podpory zdrojů obživy, a pro zlepšení příjmů v oblastech přesídlení, zajišťuje mise učňovské a podnikatelské vzdělávání pro uprchlíky, kterých v Zambii zůstává v táborech více než patnáct tisíc. Stovkám mužů a žen zprostředkovala mise školení podnikatelských dovedností tak, aby byli schopni být samostatně výdělečně činní. Proškoleno bylo třicet farmářů, pěstujících rýži, která se zde stává důležitou plodinou.

V rámci podpory čtenářských dovedností a zvyšování gramotnosti založila mise v osadě Mayukwayukwa (487 km západně od Lusaky) knihovnu základní školy pro více než dva tisíce šest set dětí. Knihovna rovněž slouží i veřejnosti, dalším 1500 obyvatel osady.

V současnosti pomáhá mise městským uprchlíkům i místním obyvatelům v nabytí soběstačnosti, podporou jejich vzdělávání, podnikání a zlepšování jejich životních podmínek celkově. Konkrétní pomoci se dosud dostalo bezmála třem tisícovkám lidí. Ve vzdělání pomohla mise dosud třem stovkám sedmdesáti devíti dětem z rodin, které si vzdělání potomků nemohou dovolit. Sto domácností pak podpořila v rozvoji samostatného podnikání, nespočet dětí tráví denně svůj čas v kroužcích a koutcích komunitních center, které tým mise založil. Krom toho pomáhá v současnosti mise tisícům uprchlíků ve třech táborech, stejně jako stovkám lidem v okolí.

Vše výše zmíněné započala a realizovala Tea Tihounová s kolegyněmi Lucií Hrabcovou, Martinou Havlíkovou a s týmem v Lusace, s osmdesáti místními stálými zaměstnanci a mnoha dalšími zambijskými dobrovolníky. Mise v Zambii je dnes největší a nejúspěšnější misí Charity Česká republika. Odkaz Tey Tihounové bude v Zambii žít stále.

Reklama

Výběr článků

Načítám