Hlavní obsah

Budoucí učitelé chemie si zkoušejí výuku žáků v laboratořích Ostravské univerzity

Novinky, Beáta Kapošváry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výuku žáků základních škol si v laboratořích katedry chemie Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity zkoušejí "nanečisto" budoucí učitelé chemie. Je to pro ně skvělá praxe a pro teenagery je to zase zábava i poučení. Moderní laboratoře na univerzitě umožňují užít si chemii více, než v základní škole.

Foto: Beáta Sklářová

Chemické odpoledne pro žáky 8. třídy v laboratořích Přírodovědecké fakulty OU.

Článek

Katedra chemie Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity zažila 14. června opět rušné odpoledne. Navštívili ji žáci 8. třídy ZŠ Bohumínská v Ostravě s učitelkou Mgr. Věrou Kozubovou, která na této ZŠ vyučuje chemii. Byla to skupina žáků, kteří navštěvují ve své škole seminář z chemie, protože je tento přírodovědný obor velmi zajímá.

Tito „chemií nadšení“ teenageři shlédli malou chemickou show v podání doc. Marie Solárové, která bravurně a zároveň zábavně předvedla efektní pokusy z oblasti chemických „kouzel“. Dále navštívili chemickou laboratoř katedry chemie Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity, kde pod vedením studentů učitelství chemie sami prováděli pokusy.

To, že chemie tyto žáky hodně baví, bylo patrné během celé návštěvy. Ochotně pomáhali při demonstracích pokusů, a když doc. Solárová potřebovala dobrovolníky, nadšeně prováděli pokusy v chemické laboratoři. Na závěr slíbili, že během příštího školního roku nacvičí nějaké chemické představení oni sami a zase na oplátku pozvou vysokoškolské pedagogy.

Je to radost vidět nejen nadšené, chemií „zapálené“ teenagery, ale i budoucí učitele tohoto oboru, kteří si tak zatím zkoušejí výuku „nanečisto“. A taky neskutečnou energii, sršící z doc. Solárové, která to s chemií, dětmi a mládeží fakt umí. Díky ní vyrůstají šikovní učitelé chemie, kteří umí nadchnout pro chemii i své žáky.

Tato akce byla realizována v rámci projektu OPVK Svět vědy - záhadný i zábavný, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám