Hlavní obsah

Broumovský klášter bude hostit první Sympozium ilustrace v ČR

Novinky, Kateřina Ostradecká

V sobotu 30. března bude ve Vzdělávacím a kulturním centru Klášter Broumov slavnostně zahájeno Sympozium ilustrace Broumov, které představí tvorbu šesti významných českých ilustrátorů a nabídne také doprovodný program pro veřejnost.

Foto: Marek Ehrenberger

Pro sympozium bylo vybráno šest ilustrátorů, mimo jiné i Marek Ehrenberger.

Článek

Půjde o historicky první sympozium ilustrace v České republice, které potrvá čtrnáct dní. Návštěvníkům z řad veřejnosti i umělcům samotným nabídne prostor pro setkání, navázání spolupráce a vznik dalších projektů.

„V České republice se koná několik výtvarných sympozií, zaměřených na malbu, sochu či keramiku. Žádné ze sympozií se však nezabývá výhradně ilustrací, která v současné době nabývá na popularitě a zažívá období rozmachu. Proto jsme se rozhodli uspořádat právě takovéto sympozium a přiblížit fenomén ilustrace široké veřejnosti. Naším dlouhodobým cílem je vytvořit ze sympozia opakovanou akci s tradicí, která bude respektovaná v odborné obci a která nemá v tuto chvíli v ČR obdoby. Akcí chceme narušit také koncentraci uměleckých akcí v Praze a rozšířit dosah a působnost oboru ilustrace do jiných regionů,“ uvedla za organizační tým sympozia Žaneta Vávrová.

Pro sympozium bylo vybráno šest účastníků – Michal Bačák, Aliona Baranová, Veronika Zacharová, Tereza Ščerbová, Marek Ehrenberger a Maria Makeeva. Ilustrátoři stráví v broumovském klášteře dvoutýdenní pobyt nejen prací v ateliérech. Bude pro ně vytvořen program, který je seznámí s místní historií, kulturou i krajinou. Prostřednictvím workshopů, přednášek, městských intervencí představí současnou ilustraci nejen studentům, ale také laické veřejnosti. Jedním z výstupů sympozia bude také samostatná výstava v rámci festivalu LUSTR v Praze.

Účastníci sympozia představí své realizace během slavnostního zakončení 13. dubna, kdy zároveň proběhne vernisáž výstavy LUSTR on tour ve výstavní síni LokArt. Obě dvě výstavy potrvají do 28. dubna. Sympozium pořádá neziskový spolek Czech Illustrators a festival ilustrace LUSTR, ve spolupráci se Vzdělávacím a kulturním centrem Klášter Broumov

Reklama

Výběr článků

Načítám