Hlavní obsah

Brno navštívili mladí vyznavači bojových umění z celé ČR a Slovenska

Novinky, Jan Rouzek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Brně, v tělocvičně Masarykovy Univerzity na ulici Vinařská, proběhla letos již čtvrtá první juniorská soutěž bojových čínských uměních Wu shu. Pod záštitou České federace wushu ji uspořádala Hung Gar Kung Fu Škola Brno pod vedením Jiřího Holáně.

Foto: Jan Rouzek

Juniorská liga Brno 2016

Článek

Několik desítek dětí a juniorů do 17 let se zde utkalo v tradičních i sportovních disciplínách a před odbornou porotou předvedli to nejlepší, co se naučili ve svých domovských oddílech. Je až k neuvěření, jak vysoká úroveň je u některých závodníků. Ale pokud sledujete častěji tyto soutěže, tak to zase není až takovým překvapením.

Mnoho škol pořádá pravidelné semináře s učiteli nejen z Číny, která je kolébkou tohoto sportu¨, ale i Hongkongu a dalších zemí světa. Díky přímému kontaktu s těmi nejlepšími pak také narůstá úroveň našich závodníků. Při soutěžích se pak tato práce zúročí v podobě získaných ocenění na světových soutěžích, a to dokonce i v Číně.

Ale základ je právě tady u nás doma. V nesčetných oddílech jsou mladí vychováváni k sebekázni a pokoře při náročném tréninku. Ten je učí vytrvalosti a mrštnosti, jež si nezadá s hrdiny Kung Fu filmů. Většina však pravidelně navštěvuje hodiny bojového umění hlavně proto, že zde nacházejí také skvělou partu podobně smýšlejících lidí, kterým není jedno, jak tráví volný čas.

Akce podobné té sobotní se pořádají po celé republice a jsou přehlídkou různých stylů a přístupů k tréninku u různých škol. Co je však podstatné, tak aby sport děti bavil a nacházely v něm uspokojení a motivaci i pro osobní život. Kung Fu je charakterizováno jako tvrdá práce přivedená k mistrovství. A pokud se budeme snažit dosahovat mistrovství i v dalších oblastech našeho života, nejen ve sportu, bude to jenom dobře.

A ještě pro úplnost, pořádající domácí Hung Gar kung fu škola Brno se svými svěřenci získala z 9 startů 7 medailí, takže skvěle Brno reprezentovala.

Reklama

Výběr článků

Načítám