Hlavní obsah

Brněnští Pionýři pomáhali přírodě Moravského krasu

Novinky, Petr Hloušek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na 300 Pionýrů a kamarádů vyrazilo do Moravského krasu na pomoc přírodě, která je po zimě plná odpadků. Jedná se již o tradiční akci brněnských oddílů s cílem udělat nadcházející jaro o něco hezčí.

Foto: Petr Hloušek
Článek

V sobotu 16. března se i přes zimní počasí vydalo 16 pionýrských tábornických oddílů (PTO) do Moravského krasu, aby mu pomohly od nánosu odpadků. Akci, které se zúčastnilo bezmála 300 dětí a vedoucích, pořádají Pionýři každé dva roky a jejich účelem je vyčistit kousek naší přírody od nepořádku, který tam někteří lidé tvoří, a v přírodě nemá co dělat.

Přestože počasí bylo mrazivé, nikoho to neodradilo. Oddíly si mezi sebe rozdělily trasy, které měly za úkol projít a vyčistit. Na svých trasách nalézali pionýři až kuriózní věci - od obyčejných odpadků, přes mobily a pneumatiky se dostali až k černým skládkám, které nahlásili, aby mohly být zlikvidovány.

Projito a vyčištěno bylo území o rozloze 144 km2 a odpadky musely odvézt celé dvě vlečky. Zdaleka jsme se nezbavili všeho odpadu, ale nyní, když se půjdete do Moravského krasu projít, bude to tam o kousek hezčí. A všichni si dobře uvědomí, co do přírody opravdu nepatří.

Sbíralo se do pytlů, které byly poskytnuty v rámci mezinárodní kampaně Clean up the World (Ukliďme svět) od Českého svazu ochránců přírody. V rámci této kampaně organizují skupiny dobrovolníků na celém světě úklid svého okolí. Smyslem akce však není pouze uklízet, ale i přimět lidi k zájmu o stav životního prostředí. V letošním roce proběhne již 21. rokem. Každoročně se do akce zapojí asi 35 miliónů dobrovolníků z více než 100 zemí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám