Hlavní obsah

Bohemia Jazz Fest 2011 završil koncert v Českých Budějovicích

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Putovní festival po středověkých náměstích založil v roce 2005 jazzový kytarista Rudy Linka s úmyslem představit a propagovat špičkový světový jazz v rodné České republice. Akce nabízí pravidelně posluchačům zdarma koncerty předních světových hvězd i objevů domácí scény.

Foto: Petr Hejna

Barvy oblohy nad náměstím

Článek

Letos festival proběhl v pořadí Praha, Domažlice, Plzeň, Tábor, Brno, Prachatice, České Budějovice. Na Staroměstském náměstí vystoupil při zahajovacím koncertu 12. července kvartet McCoy Tynera, laureáta čtyř ocenění Grammy. O čtyři dny později v Táboře proběhla další premiéra na BJF - vystoupení kapely amerického trumpetisty Toma Harrella a jeho kvintetu.

V Brně 21. července zahrála stálice festivalu, kytarista John Scofield a holandská kapela The Ploctones - ti poté o den později zakoncertovali v Prachaticích a 23. července na finálovém večeru v Českých Budějovicích. Očekávanou závěrečnou tečkou bylo vystoupení Triloka Gurtu, percussionisty, známého spoluprací s lidmi jako Jack Bruce, Jan Garbarek, John McLaughlin, Oregon, Joe Zawinul, Don Cherry, Bill Evans, Pat Metheny aj.

Ploctones, kteří jsou ponejvíce zdokumentováni v galerii snímků a videa http://www.transfernet1.wz.cz/bjf.htm, tvoří Anton Goudsmit - kytara (držitel nejvýznamnější nizozemské jazzové ceny VPRO Boy Edgar Prijs 2010, ve stejném roce se stal nejpopulárnějším kytaristou v Holandsku), Efraim Trujillo - saxofon, Jeroen Vierdag - el. basa a bubeník Martijn Vink. Repertoár kvarteta je dynamická směs funkových rytmů s prvky blues, groovové spodky střídají lyrická jazzová témata a z celého vystoupení tryská radost i humor, bortící často oprávněné představy o chladné akademičnosti jazzových hudebníků.

Následující blok Triloka Gurtu nebyl pro zasvěcené milovníky hudby překvapením, vzhledem k jeho dlouholetému působení na špičkové mezinárodní scéně, a pod červánky rudnoucí oblouhou silným zážitkem, kontrastním oproti krátkému kontaktu s též zdokumentovanou dechovkou v nedaleké restauraci, kde vyhrávala turistám k pivu (které bylo i motivem o přestávce odskočit z náměstí, nemaje v lásce čepování do kelímku).

Počasí vyšlo a již nezbývá než těšit se na další ročník festivalu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám