Hlavní obsah

Blokáda Spořilovské: protest proti kamionům ve městě, hlas pro urychlenou dostavbu Pražského okruhu

Novinky, Jana Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na blokádě pražské Spořilovské spojky se ve středu 14. září sešlo několik stovek demonstrujících. Protest za urychlenou dostavbu Pražského okruhu se konal za značného zájmu médií.

Foto: Jana Růžičková

Spořilovskou ovládli místo kamionů lidé.

Článek

Lidé si ale stěžovali, že média nedávají dostatečný prostor ke zveřejňování informací o závažných dopadech těžké kamionové dopravy na jejich zdraví a že celý problém je bagatelizován. Obyvatelé nechtějí, aby evropský těžký tranzit vjížděl do centra Prahy a do spořilovského sídliště a postával zde v kolonách, když má být dávno na vnějším okruhu.

Zpočátku se lidé ostýchali vstoupit na Spořilovskou mezi kamiony, ale posléze jeden z obyvatel Spořilova vnikl do vozovky a zahájil tak pochod. Nejdříve byl ponechán provoz dopravy v jednom pruhu, ale posléze ji Policie ČR vyloučila ze Spořilovské úplně a zajistila tak s antikonfliktním týmem bezpečí demonstrujících.

Lidé nesli transparenty Dostavte Pražský okruh, Stop kamionům, Spořilov = bezpráví, Máme právo na čistý vzduch, Hluk nás zabíjí, Stop smog, Chceme zdravé děti, Neslibujte a konejte, SOS. Demonstrovaly všechny věkové skupiny Spořilováků a dalších Pražanů -  děti a jejich rodiče, mládež  i senioři. Na blokádu přišli také i někteří zastupitelé MČ Praha 4 a magistrátu.

Náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek dorazil sice až na konec blokády, ale od počátku ji podpořil. V rozhovoru s obyvateli potvrdil snahu nadměrnou těžkou tranzitní dopravu v Praze řešit, protože je si vědom zdravotních rizik. Ujistil diskutující, že pro urychlenou dostavbu okruhu udělá vše. Do té doby dojde k omezení kamionů na Spořilovské a budou následovat kompenzace pro obyvatele.

Organizátoři blokády Spořilovské Iniciativa STOP kamionům a Občanské sdružení SOS Spořilov se domnívají, že blokáda svůj účel splnila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám