Hlavní obsah

Bláznit je normální, může se to stát i vám. V Ústí nad Orlicí se besedovalo o duševní nemoci

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rámci Týdne pro duševní zdraví - Východní Čechy připravilo občanské sdružení Péče o duševní zdraví v Ústí nad Orlicí na čtvrtek 5.října besedu pro sociální pracovníky i širokou veřejnost s členy společnosti Fokus Praha na téma Zaostřeno na duši.

Foto: Stanislava Dvořáková

Divadelní sál Malé scény byl zvolen pro konání besedy s členy Studia 27 "zaostřeno na duši".

Článek

Smyslem akce Týdnů pro duševní zdraví je co nejvíce informovat veřejnost o problematice duševně nemocných a o aktivitách organizací, působících v této oblasti.

Akce se konala poprvé v roce 1990, a protože se setkala s úspěchem, stala se z ní tradice. Její program probíhá pravidelně každý rok v období od 10.září do 10.října, tedy dne, který je Světovým dnem pro duševní zdraví. Posláním je podpora lidí se zkušeností s duševní nemocí spokojeně zvládat život a najít svoje místo ve společnosti.

Občanské sdružení Péče o duševní zdraví v Ústí nad Orlicí se k této akci připojuje pořádáním školení, seminářů a besed pro odborné sociální pracovníky i širokou veřejnost.

V letošním roce zhruba 60 účastníkům, z řad městských odborů sociální péče, organizací Stacionáře, Cedru, Charity z Neratova, studentů a pedagogů zdravotnických škol v Ústí nad Orlicí, České Třebové a široké veřejnosti, bylo umožněno z praktického podání poznat život lidí s duševním onemocněním.

Vypravěčem byl Břetislav Košťál, manažer projektu Studia 27 "zaostřeno na duši" neziskové organizace Fokus Praha, kterého svým příběhem doplnila jeho manželka.

Posluchači byli svědky vzpomínek na šťastný život Břetislava Košťála, který skončil bleskovým nástupem depresí, ztráty smyslu života a kontaktu s lidmi. Poznali smysl medikamentní léčby, hospitalizací v psychiatrickém ústavu, hledání sama sebe, najití pracovního cíle a úspěšného zakotvení ve společnosti.

Obdobný příběh prožila i manželka Eliška Marie, která však nemocí ztratila i rodinné zázemí a vedena halucinacemi a hlasy mimozemšťanů v hluboké depresi byla hospitalizována s paranoidní schizofrenií. Nakonec zde poznala nynějšího manžela a našla opět smysl života.

K pomoci z okolí dodala, i když se jedná často o dědičné předpoklady, významným činitelem je souběh depresivních situací, jež překročí hranice, které člověk zvládne unést. V těchto případech je řešením návštěva psychologa, psychiatra, prostě někoho, u koho se lze vypovídat.

Dalším řešením jsou psychoterapeutické skupiny, jóga, sebereflexe a chápající přistup okolí, které nevidí schizofrenika, ale člověka, který potřebuje pomoc. Vždyť i lidi se závažnými duševními problémy jsou schopni pracovat a být přínosem pro společnost.

Velkým pomocníkem je organizace Fokus Praha, jejímž posláním je podpora lidí se zkušeností s duševní nemocí spokojeně zvládat život a nalézat možnosti osobní realizace ve společnosti.

Této úspěšné pomoci je dokladem získání 1.místa z celkem 190 přihlášených projektů z Česka, Chorvatska, Maďarska, Rakouska a Slovenska, kterým byl 1.5.2017 ve Vídni oceněn český projekt Studia 27 a do ČR poprvé putovala cena Sozial Marie 2017.

Sozial Marie je nejstarší cenou, předávanou sociálně inovačním projektům již od roku 2005. Ucházet se o ni mohou soukromé osoby, občanské iniciativy, neziskové organizace, spolky a veřejné správy zemí vzdálených maximálně 300 km vzdušnou čarou od Vídně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám