Hlavní obsah

Bible Václava IV., skvost středověké knižní kultury, tématem ostravské přednášky

Novinky, Marcela Stehlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Moravskoslezské vědecké knihovně v Ostravě můžete ve středu 23. ledna od 16.30 hodin zamířit prostřednictvím přednášky Marka Zágory přímo do období vlády Václava IV.

Foto: Marcela Stehlíková

Bible Václava IV. obsahuje nádherné iluminace

Článek

Knihovnické středy jsou ve vědecké knihovně velmi oblíbené, na jejich návštěvníky vždy čeká zajímavá přednáška k různým tématům či setkání s inspirativními osobnostmi literatury, architektury, historie, umění i mnoha dalších oborů. 

Přednášky bývají často spojovány s významnými výročími. V letošním roce si kromě jiných připomínáme také 600. výročí úmrtí Václava IV. Prvním příspěvkem připomínajícím tuto událost bude přednáška o nejvýznamnějším díle panovníkovy knihovny, které je skutečným skvostem středověké knižní kultury. 

Marek Zágora k tématu přednášky uvedl: „Římský a český král Václav IV. z rodu Lucemburků je stále vnímán jako slabý a líný panovník. Ve skutečnosti byl ale velice vzdělaným vladařem s mnoha zájmy, jenž patřil na přelomu 14. a 15. století k nejvýznamnějším bibliofilům. Jeho knihovna se sice nemohla měřit s knihovnami jeho francouzských bratranců, přesto vytvořil sbírku, která neměla ve střední Evropě obdoby. Bohužel se z ní do současnosti dochoval jen nepatrný zlomek. Nejvýznamnějším dílem je pak monumentální fragment velkoformátové, německy psané bible, jež vznikla v Praze a jejíž šest svazků je dnes uloženo v Rakouské národní knihovně ve Vídni. Na více než dvanácti stech stranách je namalováno přes šest set iluminací, které jsou společně s další výzdobou jedinečným svědectvím nejen o době svého vzniku.”

Přednáška je určena široké veřejnosti, vstup je zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám