Hlavní obsah

Beztíže zatopí v Karlínských kasárnách

Novinky, Eliška Paulová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akci s názvem Beztíže zatápí pořádá ve čtvrtek 19. října odpoledne v Karlínských kasárnách Beztíže, specializované oddělení Domu dětí a mládeže Praha 3 – Ulita. Beztíže se zabývá prací s dětmi a mládeží vyrůstajícími v rizikovém prostředí.

Foto: Eliška Paulová
Článek

Od 15 do 19 hodin vystoupí mimo jiné rapper Refew, skupina Funky Brothers, nebo novozélandské seskupení Whakaari Rotorua, které předvede tradiční zpěvy a tance haka. Ty si budou moci návštěvníci vyzkoušet i při následujícím workshopu. 

„V programu se objeví také rapová skupina Young Hood, což jsou naši klienti, romští kluci z Nuslí,“ uvedl vedoucí Beztíže Tomáš Klumpar.

Rap je podle něj pro talentované mladé lidi nejen možností, jak se vyhnout rizikům spojeným s životem „dětí ulice“, vyniknout a dosáhnout uznání. „Když jim naši lektoři pomáhají zvládat základy rapu, zároveň se učí pracovat s jazykem, rozšiřují si slovní zásobu a celkové obzory,“ vysvětluje.

Jedním z rapových lektorů Beztíže je třeba moderátor čtvrteční akce, Mc Metoděj. Pod jeho vedením v Beztíži vznikla skupina United Gipsy Crew. „Jsou to kluci, kteří i díky Metodějovi otevírají témata spojená s romstvím,“ upřesňuje.

Videa United Gipsy Crew najdete například tady: https://www.youtube.com/watch?v=g2pHBMm444w https://www.youtube.com/watch?v=_LNYiMpQ_UY

A od čeho se odvíjí název akce, tedy Beztíže zatápí? „Venku začíná být zima, oslavujeme konec léta a nabízí mladým možnosti využít tepla, programu a podpory našich klubů,“ dodává Tomáš.

Beztíže je zastřešující značkou pro důležité sociální služby: Nízkoprahový klub pro děti a mládež – Klub Beztíže na Žižkově a Klub Beztíže2 v Nuslích a terénní program pro děti a mládež Streetwork Beztíže ve třech lokalitách – na Žižkově, ve Vršovicích a v Praze 2. K tomu patří řada návazných projektů včetně preventivních výjezdových aktivit.

Tomáš Klumpar je vedoucím Beztíže - specializovaného oddělení Domu dětí a mládeže Praha 3 – Ulita. Vystudoval Fakultu humanitních studií UK, obor Studia občanského sektoru, má výcvik v kontaktní práci České asociace streetwork (ČAS). V Beztíži působí od roku 2008. Zkušenosti získává také v projektech organizace Letní dům, v roce 2014 byl s ČAS na stáži v Belgii a v roce 2015 získal stipendium Fulbrightovy nadace a sbíral zkušenosti z práce s rizikovou mládeží v USA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám