Hlavní obsah

Bezejmenná skupina oslaví 10 let od svého založení v ostravském planetáriu

Novinky, Jiří Bárta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezejmenná skupina z Ostravy-Poruby oslaví jubileum 10 let od svého založení v Planetáriu v Krásném Poli. Její členové v něm předvedou novou divadelní hru Lukáše Bárty pod názvem Hvězdy, a to 27. dubna od 17 hodin.

Foto: Lukáš Bárta

Pozvánka na divadelní hru BS "Hvězdy"

Článek

Bezejmenná skupina (BS) vznikla spontánně v roce 2008 jako vyvrcholení společenských kulturních aktivit studentů Gymnázia Olgy Havlové v Ostravě-Porubě, kteří se rozhodli vystupovat se svou autorskou literární tvorbou na veřejnosti.

Od samého počátku své činnosti nabízela především zázemí, inspirativní přátelství podobně naladěných jedinců a také prostor pro prezentaci vlastního díla na lokálních kulturních scénách jak v Ostravě, tak i mimo region, např. v Opavě, Bohumíně, ale také v pražském klubu Krásné ztráty.

Mezi zakládající členy BS patří Karel Čížek, Kateřina Výtisková, Veronika Špornová, Daniel Ševeček, Martin Müller, Jana Balcarová aj., jejím "duchovním otcem" se stal Lukáš Bárta, profesor češtiny porubského Gymnázia Olgy Havlové. K nim se postupně přidávala celá řada dalších členů z řad studentů i absolventů této školy.

BS při svých kulturních vystoupeních úzce spolupracovala i s několika amatérskými hudebními skupinami např. Komparz, Tři nebo Klub přátel smíšených lesů. Za pozornost stojí skutečnost, že Bezejmenné skupině se již deset let daří, co si možná zaslouží adjektivum zázračné: její kulturní akce plní ostravské komorní scény mladými lidmi, kteří si vždy znovu rádi přicházejí poslechnout autorské verše, povídky, hudbu, divadelní či filmové představení.

Rovněž v pátek 27. dubna se členové BS rozhodli oslavit své kulaté výročí ve "hvězdném stylu", a to přímo v ostravském planetáriu předvedením premiérové divadelní hry Hvězdy. Půjde o experimentální kombinaci klasického divadla a rozhlasové hry za použití speciálních technologií planetária. V ní se představí celá současná Bezejmenná skupina ve složení J. Balcarová, L. Bárta, K. Čížek, M. Müller a další pozvaní hosté.

Reklama

Výběr článků

Načítám