Hlavní obsah

Barokní zámek ve Slavkově láká nejen běžné návštěvníky, ale i kumštýře

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavkovský zámek, který patří k největším barokním stavbám na Moravě, je cílem mnoha návštěvníků. Začátkem srpna se tu sešli i zpěvák Josef Bouda a fotograf a spisovatel Robert Rohál.

Foto: Dana Ehlová (archiv)

Robert Rohál a Josef Bouda se v létě potkali na slavkovském zámku.

Článek

Oba mají k památce svůj vztah. Zatímco Josef Bouda slavil letos na zámku ve Slavkově deset let existence formace Karel Gott revival Morava, Robert Rohál tam před třemi lety fotil kolekci Romance o Krásce a Zvířeti.

"Osobně se známe možná ani ne dva roky, ale jsme v kontaktu, a tak trochu se podporujeme, fandíme si. Formaci Karel Gott revival Morava jsem slyšel jednou na plese a učarovala mi, spřátelili jsme se. Potom tahle kapela zahrála na mojí květnové vernisáži v Muzeu Kroměřížska, a protože jsem se chtěl revanšovat, rozhodl jsem se, že mu daruju jeden fotoobraz. Je z kolekce Romance o Krásce a Zvířeti a vznikl právě na zámku ve Slavkově. No a k obrazu jsem přidal ještě jednu moji knížku. Moc si ho vážím a uznávám jeho pěvecké a lidské kvality," říká Robert Rohál.

Schůzka zpěváka a fotografa na slavkovském zámku se uskutečnila na začátku srpna, kdy už byla na trhu kniha Jiřího Krušiny Na cestách se slavíkem, kde jedna kapitolka patří i setkání čtyřicetinásobného zlatého, respektive českého slavíka s kapelou Karel Gott revival Morava. "A právě touhle krásnou knížkou jsem chtěl Roberta podarovat," říká Josef Bouda a dodal: "Protože jsem věděl, že chystá v rámci své dovolené cestu po moravských zámcích, mezi nimiž nechyběl ani Slavkov, bylo jasné, že se potkáme a dáme řeč."

Na slavkovském zámku Robert Rohál absolvoval také komentovanou prohlídku, ale ještě předtím mu Josef Bouda ukázal i zámecké kasematy, kde měl nedávno koncert.

"Byl jsem tu už před časem, ale teď mě zajímaly hodně i obrazy v interiérech. Proto jsem během léta navštívil asi deset zámků, kde jsem si tentokrát prohlížel hlavně obrazy, na nichž sedí dámy na židlích. Proč? Moje další fotografická kolekce pro vsetínské muzeum bude totiž o židlích, tzv. thonetkách, a tak jsem zjišťoval, jak na nich dámy vlastně sedávaly, abych pak dobře vedl i své modely," prozradil Rohál.

A co má v příštím období v plánu formace Karel Gott revival Morava, která si vedle domácích štací letos zahrála také na Slovensku, v Bavorsku, nebo Dubaji? Čeká ji řada vystoupení a s koncem prázdnin se už začíná připravovat na koncertně silnou podzimní a vánoční sezónu, v jejímž rámci by měla navštívit například také Rusko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám