Hlavní obsah

Baletní inscenace Návraty domů předznamená Rok české hudby 2014

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouho očekávaná baletní inscenace Návraty domů v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě propojí tři významné choreografy se třemi hudebními velikány. To vše předznamená chystané události Roku české hudby 2014.

Foto: Zdroj: NDM Ostrava

Choreograf Jiří Kylián.

Článek

Rok české hudby 2014 je mimořádná celorepubliková událost, která již od roku 1924 periodicky každých deset let připomíná výročí významných osobností české hudby.

Prvním počinem tohoto velkolepého projektu pro rok 2014 v Národním divadle moravskoslezském bude inscenace baletu Návraty domů, věnované třem českým autorům a třem význačným českým choreografům.

Diváci se budou moci těšit na choreografii Pavla Šmoka Trio g moll na hudbu Bedřicha Smetany. Další částí bude balet Bohuslava Martinů Škrtič v choreografii známé tanečnice, ostravské rodačky a členky skupiny 420PEPLE Nataši Novotné. Vůbec poprvé v historii NDM zde bude nastudovaná choreografie Jiřího Kyliána, a to choreografie Janáčkova cyklu Po zarostlém chodníčku.

"Choreografie Po zarostlém chodníčku ve své podstatě vychází přímo z Janáčkovy hudby. A nejen to - je také chválou našeho malého lidského světa, ve kterém se ale současně zrcadlí celý vesmír. V této choreografii naše divadelní jeviště není hlavním dějištěm... Jeviště, na které se díváme, je jenom malý a nedůležitý výřez něčeho, co přesahuje naši obrazotvornost a fantazii, přestože se jedná o náš život a naší smrt... Janáček to jistě věděl. Tento princip je přítomen ve všech jeho dílech a v jeho životě," uvedl choreograf Jiří Kylián.

Premiéra inscenace baletního souboru Návraty domů se koná v Ostravě 21. listopadu v 18.30 v Divadle Jiřího Myrona.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám