Hlavní obsah

Automobiloví veteráni ovládli Podorlicko

Novinky, Jana Melicharová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podorlický Veteran Car Club pořádal 3. ročník Cestování veteránem po cestách F. L. Věka.

Foto: Jana Melicharová

Walter Bijou z roku 1930

Článek

V sobotu se členové Podorlického Veteran Car Clubu sešli v Dobrušce v areálu Střední školy – Podorlické vzdělávací centrum, aby tady zahájili pravidelné putování po stopách F. L. Věka.

Již třetím rokem tato škola poskytuje zázemí historickým automobilům a motocyklům, které pak vyrážejí do podhůří Orlických hor, aby mapovaly cestu dobrušského rodáka F. Vl. Heka, známého pod románovým jménem F. L. Věk.

Organizátorem celé akce je Ing. Vlastimil Šimko: „Podorlický Veteran Car Club byl založený v roce 1983 jako klub Svazarmu a dnes je členem Českého klubu historických vozidel a je také členem Asociace Veteran Car Clubů Královéhradecka. V současné době sdružuje přes sedmdesát majitelů a příznivců historických vozidel a jeho členové vlastní automobily i motocykly z předválečného období i mladších ročníků.“

A tak se opravdové automobilové skvosty z dob dávno minulých, ale i z těch pozdějších, sešly v Dobrušce na nádvoří SŠ - PVC, kde je také obdivovaly desítky diváků, kteří sem našli cestu. Za zmínku určitě stojí červený Walter Bijou z roku 1930, který se vyráběl v Jinonicích, nebo modrá pošťácká Tatra 12 ze stejného roku. Zajímavostí pak byl automobil Hillman Minx IIIC z roku 1961, jehož majitelem je Libor Hilman narozený rovněž v roce 1961.

Inženýr Šimko ještě doplnil: „Soutěž jsem vymyslel sám před třemi lety, protože mám rád Podorlicko, k němuž neodmyslitelně patří právě F. L. Věk, který tento kraj procestoval na svých cestách za obchodem. A my z Podorlického Veteran Car Clubu chceme strávit příjemný den a dobře se pobavit, ale zároveň i něco nového poznat. Soutěž se proto jede po silničkách, které protínají malebné vesničky a osady podhůří Orlických hor. Samozřejmostí jsou také zastávky v nejromantičtějších místech tratě a úkoly, které cestou plníme. V cíli cesty, kterým je opět Dobruška a Střední škola – Podorlické vzdělávací centrum, se pak všichni sejdeme a celou soutěž vyhodnotíme. Jako památku na příjemně prožitý den každý účastník dostane pamětní list s fotografií svého automobilu ze startu samotné soutěže a pozvání na ročník příští.“    

Reklama

Výběr článků

Načítám