Hlavní obsah

Archiv města Ostravy vydal svou dvacátou publikaci, mapuje loňský rok 

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Publikaci Ostravské kalendárium 2015 slavnostně uvedl do života ve středu 27. ledna primátor města Ostravy Ing. Tomáš Macura, MBA spolu s ředitelkou Archivu města Ostravy PhDr. Blaženou Przybylovou a kronikářem města Mgr. Martinem Juřicou, autorem publikace.

Foto: Josef Zajíc

Ostravské kalendárium 2015. 27.1.2016

Článek

Informativní Ostravské kalendárium bylo vydáno poprvé v roce 1996. Od té doby, vždy počátkem ledna následujícího roku, dostávají občané do rukou zajímavou publikaci, ve které je přehled toho, co se v Ostravě událo za minulý rok.

Slavnostní křest dvacáté publikace sborníku proběhl v konferenčním sále Archivu města Ostravy, který sídlí v městském obvodu Moravská Ostrava a Přívoz na Špálově ulici č. 19.

Ostravské kalendárium 2015 obsahuje celou škálu informací o politických, společenských, kulturních a sportovních akcí na území města Ostravy a okolí. Autor Mgr. Martin Juřica spolupracoval s komisí magistrátu - muzejní, letopiseckou, názvoslovnou a heraldickou.

V průběhu slavnostní prezentace Ostravského kalendária 2015 připravil Martin Juřica pro zúčastněné vědomostní test. Předvedl deset fotografií z publikace. Dal vždy tři možnosti odpovědí, odkud je fotografie a co představuje. Znalosti přítomných byly více než dostatečné a správné odpovědi vždy dali společně dohromady.

„Publikace přehledně a chronologicky informuje o událostech, které se staly. Každou významnou událost zaznamenáváme, fotografujeme a komentujeme. Snažíme se zaznamenat nové stavby, rekonstrukce a události, které "hýbou" Ostravou. Máme již dvacetiletou zkušenost a tak již víme, co by v kalendáriu mělo být přednostně zveřejněno. Počet publikovaných událostí se již ustálil,” uvedl Mgr. Martin Juřica.

V publikaci je zaznamenáno 25 významných událostí města od 700. výročí první písemné zmínky o Svinovu přes 40. ročník hudebního festivalu Janáčkův máj až po 5. ročník celoostravské akce Festival v ulicích. První informace je z 1. ledna 2015, kdy se konal 10. ročník výstupu na nejvyšší ostravskou haldu EMA, sborník vrcholí událostmi, které se staly 31. prosince 2015.

V publikaci je zveřejněno 59 fotografií od 16 špičkových ostravských fotografů. Ve jmenném rejstříku je uvedeno na 656 jmen osobností, které se na akcích, jež se v Ostravě v průběhu roku staly, podílely. V přehledném abecedním rejstříku institucí je uvedeno téměř 540 institucí, které akce, sportovní a kulturní podniky organizovaly nebo se na akcích podílely.

Publikace Ostravské kalendárium 2015 má 122 stran. Graficky upravila a obálku navrhla Štěpánka Bělovská. Vydalo statutární město Ostrava - Archiv města Ostravy. Tisk: Printo, s. r. o.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám