Hlavní obsah

Architektka Iveta Černá hostem v brněnské vile Löw-Beer

Novinky, Petra Svobodová

V pátek 25. ledna v 19 hodin vila Löw-Beer v Brně přivítá ředitelku vily Tugendhat Ivetu Černou, která přijala pozvání do pořadu Host ve vile.

Foto: Archiv Muzea Brněnska

Iveta Černá

Článek

Pravidelný a oblíbený pořad Host ve vile od prosince roku 2015 navštívila více než dvacítka významných osobností české kulturní scény, např. populární herec Ondřej Vetchý, překladatel Shakespearova díla Martin Hilský či vrchní zemský rabín Karol Sidon.

Rok 2019 zahájí rozhovor s teoretičkou a historičkou architektury Ivetou Černou, která se již řadu let věnuje výzkumu, ochraně a propagaci památek moderní architektury.

Brněnská rodačka ze „stavařské“ rodiny absolvovala Fakultu architektury VUT v Brně a poté 15 let působila v Národním památkovém ústavu na pozici garantky pro město Brno. V roce 2002 se stala ředitelkou vily Tugendhat a zároveň je jednou ze zakládajících členek světové nadace Iconic Houses, jež sdružuje výjimečné stavby světové architektury 20. století. Architektka Černá je laureátkou prestižní Ceny města Brna za rok 2014 v oblasti architektury a urbanismu.

Předmětem rozhovoru bude nejen historie a současnost vily Tugendhat včetně unikátní rekonstrukce domu z let 2010-2012, ale i poznání a péče o meziválečnou brněnskou architekturu. Zachovala si vila Tugendhat nějaké své tajemství? Opravdu jsou prohlídky rodinného domu Tugendhatových na šest měsíců dopředu beznadějně vyprodané?

Na tyto a další otázky odpoví Iveta Černá v pátek od 19 hodin ve schodišťové hale vily Löw-Beer. Cena vstupného činí 90 Kč. Prohlídka vily s expozicí není součástí akce.

Vila Löw-Beer je mj. rodičovskou vilou Grety Tugendhatové. Vilu na Drobného ulici 22 obývali v letech 1913-1938 Alfred a Marianna Löw-Beerovi, rodiče Grety. V lednu 2016 byla vila zpřístupněna pro veřejnost včetně stálé muzejní expozice nazvané Svět brněnské buržoazie mezi  Löw-Beer a Tugendhat.

Muzeum Brněnska spravuje Muzeum ve Šlapanicích, Muzeum v Ivančicích, Podhorácké muzeum, Památník písemnictví na Moravě, Památník Mohyla míru a jeho nejnovější pobočkou je Vila Löw-Beer v Brně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám