Hlavní obsah

Antonín Dvořák zanechal stopu i v Americe, mimo jiné v hymně státu Iowa

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Antonín Dvořák patřil k vynikajícím symfonikům a tvůrcům komorní hudby, položil základy české kantátové a oratorní tvorbě, jeho opery se staly součástí nejcennějšího pokladu české hudební tvorby. Několik let působil v Americe, jeho Largo z Novosvětské symfonie se stalo hymnou státu Iowa.

Foto: Národní muzeum Praha
Článek

Antonín Dvořák pobýval v USA v letech 1892 - 1985 ve funkci ředitele na Americké národní konzervatoři hudby v New Yorku. Zkomponoval zde slavná díla jako Symfonii č. 9 e moll Z Nového světa, Smyčcový kvartet F dur, Smyčcový kvintet Es dur, Biblické písně, Humoresky aj., v nichž jsou jasně slyšitelné prvky hudby amerického kontinentu. „Zdá se mi, že americká půda na mou mysl blahodárně bude působit a skoro bych řekl, že již v té nové sinfonii něco takového uslyšíte,“ konstatoval v roce 1893 sám skladatel.

Symfonii č. 9, e moll, zvanou Z Nového světa, zkomponoval Dvořák přesně před 130 lety, během několika měsíců roku 1893. Bylo to první dílo, které v Americe vytvořil.

Sestává ze čtyř vět – 1. Adagio. Allegro molto, 2. Largo, 3. Scherzo. Molto vivace, 4. Allegro con fuoco. V Novosvětské symfonii lze rozeznat kvapné tempo života v New Yorku, rozlehlost americké krajiny, stesk po domově, indiánské a černošské písně.

Krása, melodika a temperament Dvořákovy symfonie si podmanily celý svět. Melodie Larga z Novosvětské symfonie se stala hymnou státu Iowa.

Pokud máte zájem podívat se blíže na jedno z vrcholných Dvořákových děl, vydejte se do letohrádku Amerika v Praze, kde sídlí Muzeum Antonína Dvořáka. Na výstavě Jak Novosvětská dobyla svět jsou k vidění předměty spojené se vznikem díla – Dvořákův americký skicář s poznámkami, korespondence či dobový part violy z premiéry Novosvětské symfonie z newyorské Carnegie Hall.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám