Hlavní obsah

Americký reggaeman Jah Sun se představí v ostravském klubu Marley

Novinky, Iva Bonyoma Lutchimba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jason Andrew McCommas známý jako Jah Sun rozproudí ostravský klub Marley ve stylu reggae, dancehall a hip-hopu ve středu 20. listopadu od 20:00 hodin. Večerem budou provázet DJ Tamman a DJ Derek a jejich pozitivní vibrace.

Foto: DJ TAMMAN

Ghetto vibez with Jah Sun

Článek

Jah Sun pochází z Humboldt County, kde se Pacifik setkává s hustými sekvojovými lesy a krajinou se nese reggae hudba.

Na reggae scéně se objevil poprvé před 6 lety. Jeho debutové album vydané v roce 2006 s názvem Height of Light už tehdy nabídlo kvalitu a spoustu featuringů s velkými jmény reggae scény jako Luciano, Junior Reid či Lutan Fyah.

Jeho cesta za hudební kariérou nebyla vůbec jednoduchá. Už jako teenager se několikrát dostal do pořádných problémů i vězení za výtržnosti a násilí. Později se však díky objevení hudby Boba Marleyho změnil. Jah Sun upustil od násilí, nechal si narůst dready a stal se vegetariánem.

Při poslechu jeho hudby a textů si jde jen těžko představit pouličního rváče. Jeho texty jsou o zamilovaných, spiritualitě, rovnosti a sdílení jeho vidění světa, než o násilí a vězení.

„Hudba je velmi silná a mystická energie. Promlouvá k lidem hlouběji než běžná konverzace. Opravdu se dotýká duše. Cítím to tak, že jsme všichni Boží děti, které tady mají svůj účel. Jen díky nedostatku lásky v naší společnosti mnozí z nás nechápou jejich skutečný potenciál a úděl, končí své životy nebo upadají do hlubokých depresí,“ domnívá se Jah Sun.

„Hudba umí tohle všechno vyléčit, dokonce dokáže probouzet a rozšířit lidské vědomí. Byla to hudba Boba Marleyho, ale i mnoha dalších, která mě dostala na tuto cestu a otevřela mi oči,“ vysvětluje a vzápětí dodává: „Je to ta nejlepší věc když může člověk změnit utrpení a strach na místo, kde k sobě lidé mohou cítit lásku a pochopení. Právě proto jsem se dal touto cestou.“

Jeho cesta hudebním světem ho vedla dál do roku 2012, kdy vydává své třetí album Battle the Dragon, které bylo nahráno s velkou řadou producentů a zpěváků z Evropy, Spojených států, ale i Jamajky. Je postaveno na principech a kvalitách předešlého alba, přináší krásné melodie, dobré frázování a chytře napsané texty a snad právě proto bylo oceněno jako nejlepší album roku 2012 cenou Positive Vibrations Reggae Awards.

Díky albu Battle the Dragon se zvedl zájem evropských producentů a promotérů. Jah Sun projel se svou hudbou Itálii, Španělsko a Švédsko a vyšel hned na několika velkých riddimech.

Jah Sun říká: „Opravdu se mi líbí, co v Evropě vychází za produkci a jelikož sám sebe považuji spíše za singjaye, než klasického zpěváka, tak mi tyto riddimy plné klasických rytmů opravdu sedí.“

Roku 2013 vychází poslední album z dílny Jah Suna s názvem, který sám o sobě hodně prozradí. Rise As One je stejně jako všechna předešlá alba plné pozitivních vibrací a kvalitních featuringů z celého světa.

Jah Sunova popularita překročila hranice Spojených států a on se stává čím dál tím víc oblíbeným v Evropě. Jeho hudba nesoucí to nejčistší poselství, které dokáže vyléčit dnešní společnost, by tak měla být základem pro každého fanouška reggae hudby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám