Hlavní obsah

Aliance proti dluhům usiluje o vznik bezpečných účtů pro dlužníky v exekuci

Novinky, Tomáš Kopečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aliance proti dluhům již několik let usiluje o vznik účtů, které budou chráněny před exekucí a se kterými bude možné volně disponovat. Současné nastavení systému je pro dlužníky mnohdy neúnosné.

Článek

Kvůli exekuci účtu a srážkám ze mzdy se velmi často ocitají bez prostředků, propadají do dluhové pasti či svou situaci řeší odchodem z bankovního systému a často i opuštěním legálního zaměstnání. Zvyšuje se rovněž riziko páchání trestných činů.

Aliance proti dluhům usiluje o spravedlivé a rozumné řešení, aby i lidé v exekuci měli zachována práva na důstojný život, který v konečném důsledku pomůže nejen dlužníkům a jejich rodinám, ale i věřitelům, obchodním partnerům a celé společnosti.

„Pokud by dlužník měl možnost mít na bankovním účtu finanční prostředky, které exekuci nepodléhají, a platit jimi nutné měsíční platby (nájem, energie) a základní životní potřeby, ve většině případů by ho nic nenutilo zaměstnání opouštět, nedostal by se do dalších dluhů a věřitelé by měli mnohem větší naději na uspokojení svých pohledávek,“ uvedla Dagmar Doubravová, ředitelka RUBIKON Centra, které je jedním ze zakládajících členů Aliance proti dluhům.

„Představme si situaci rozvedené matky dvou dětí, která se po rozvodu díky zařizování nového domova zadluží u několika bank. Brzy není schopna své dluhy splácet a je proti ní vedena exekuce. Zaměstnavatel spočítá srážky ze mzdy. Vzhledem k tomu, že má vyživovací povinnost na dvě děti, její nezabavitelná částka, tj. částka nepostižitelná exekucí, je při mzdě 15 tisíc asi 12 tisíc korun. Rozpočet se jí daří udržet vyrovnaný do chvíle, než je exekučně postižen její účet. Kromě mzdy se jí totiž zabavují i dávky státní sociální podpory, které nemají být exekucí postihnuty a které jsou každý měsíc zasílány na účet. Zůstane naprosto bez prostředků, není schopna platit nájem a jiné nutné platby, vzroste zadlužení a ona se dostane do naprosto zoufalé situace vedoucí až k vysoce rizikovým a nesolidním půjčkám s téměř lichevními podmínkami,“ popsala časté případy dlužníků ředitelka Dagmar Doubravová.   

RUBIKON Centrum se ve své činnosti zaměřuje převážně na klienty, kteří se již dostali do rozporu se zákonem a chtějí svůj život nastavit lépe a v souladu s pravidly a zákony.

„Dostanou-li se naši klienti do podobné dluhové pasti, je většinou jakákoli snaha o jejich resocializaci marná. Klienti s kriminální minulostí obvykle nemají funkční rodiny, které by jim pomohly dluhy řešit, a mají v dané situaci větší tendenci odejít do „šedé zóny“ nelegální práce a častěji recidivují,“ dodala Dagmar Doubravová.

Aliance proti dluhům vznikla 4. května 2011 jako odborná platforma, která se zabývá problematikou předluženosti. Sdružuje odborníky a experty ze státních institucí a nevládních neziskových organizací, zejména těch, které se předlužeností a jejím řešením aktivně zabývají. 

RUBIKON Centrum je nestátní nezisková organizace, která již 20 let vytváří programy směřující ke snižování recidivy. Její snahou je opětovně začlenit lidi s trestní minulostí do společnosti, rozvíjet jejich konkurenceschopnost na pracovním trhu a posílit jejich ekonomickou situaci. 

Reklama

Výběr článků

Načítám