Hlavní obsah

Akademie múzických umění a zámek Duchcov uvedou komedii Poslední růže od Casanovy

Novinky, Marian Hochel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Katedra zpěvu a operní režie HAMU uvede v sobotu 12. října ve spolupráci se správou Státního zámku Duchcov ve Valdštejnském sále zámku hudební romantickou komedii Poslední růže od Casanovy v režii Michala Lieberzeita. Během představení zazní díla Casanovových současníků Amadea Mozarta a Ludwiga van Beethovena.

Foto: Marian Hochel

Fotografie z představení Poslední růže od Casanovy

Článek

Děj se odehrává v roce 1798 na zámku v Duchcově. Na zámek přijíždí mladý hraběcí pár, Valerie a František Adam z Valdštejna. Valerie se chystá na zámku oslavit své dvacáté narozeniny. Nedlouho po svém příjezdu je však konfrontována se stárnoucím Casanovou, který zastává starý pořádek a hlásá, že pouze vybraným chováním a dvorností lze uspět u jakékoliv ženy a probudit v ní lásku.

Valerie, která je typickou zástupkyní „nové doby“, s ním kategoricky nesouhlasí a prosazuje střídmost v projevech náklonosti a dvornosti. Tato výměna názorů se stává impulzem pro pozdější sázky.

Valerie se vsadí se svým manželem, že bude povolná k tomu, aby jí Casanova sváděl a pak se mu i s manželem vysmějí. Casanova se zas vsadí se starým hrabětem Valdštejnem o to, že Valerii dokáže svou pravdu a že Valerie veřejně zavrhne názory, které tak vehementně bránila. Tak se rozhoří nejpodivnější hra, která končí poznáním a osvícením obou hlavních aktérů.

„Výběr tématu divadelního představení byl od prvního momentu spjat s myšlenkou, co je v životě nejdůležitější? Každý by odpověděl nejspíš zdraví, nebo láska. Já jsem se však zamyslel hlouběji nad otázkou, co bylo nejdůležitější v životě velkého svůdce žen Casanovy. Našel v životě opravdovou lásku, nebo bylo vše pouhým velkým dobrodružstvím bez hlubšího pochopení života? Snažil jsem se prohloubit povaho-popis samotného Casanovy a najít klíč jeho vztahu k lidem a k ženám,” uvedl k představení režisér hry Michal Lieberzeit.

„Těší nás zájem mladé tvůrčí generace o osobnost Casanovy, která je v celé svojí složitosti věrným otiskem své doby, pro svět umění nevyčerpatelnou inspirací a zároveň objektem pro různé filozofické náhledy. Správa zámku Duchcov podporuje projekty, které se prostřednictvím umělecké licence snaží přiblížit historické reálie, v tomto případě prostředky hudebně-dramatického žánru. Ten se na zámku pěstoval již v minulosti díky zájmu původních majitelů z rodu Valdštejnů a pro hru s námětem života Casanovy je Valdštejnský sál prostorem přímo autentickým,” dodal kastelán zámku Marian Hochel.

V rolích Casanovy, hraběnky Valerie, hraběte Josefa Karla a Adama Františka z Valdštejna a dalších postav se představí studenti Hudební a taneční fakulty Akademie múzických umění v Praze, která je spolupořadatelem akce.

Michal Lieberzeit (1984), absolvent plzeňské konzervatoře, studuje od roku 2009 na HAMU Praha ve třídě Martina Otavy obor operní režie. Věnuje se koncertní činnosti v ĆR i zahraničí, spolupracuje s Divadlem J. K. Tyla v Plzni, Českým rozhlasem a Národním divadlem Praha.

Představení se uskuteční v sobotu 12. října 2013 od 16 hodin ve Valdštejnském sále zámku Duchcov.

Reklama

Výběr článků

Načítám