Hlavní obsah

Afro kavárna Kahawa vystavuje rituální sošky z vypálené africké vesnice

Novinky, Iva Bonyoma Lutchimba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velmi vzácné skvosty africké kultury představí expozice unikátní sbírky rituálních sošek a masek z Konga D. R. z oblasti Maniema pod názvem Tribal art Maniema - domorodé umění Konga. V úterý 4. prosince v 17 hodin bude zahájena vernisáží v Afro kavárně Kahawa v Ostravě na Nádražní ulici 27.

Foto: Iva Bonyoma Lutchimba

Soška Lozi Mulozi

Článek

Vystavované artefakty pochází z vesničky Kiliki z oblasti Maniema v Konžské demokratické republice. Všechny rituální předměty, sošky či masky, mají za sebou dlouhou a také krutou historii. Podle slov náčelníka vesničky Gabriela Amundala Kiliki, z vesnice, která kdysi čítala 1250 obyvatel, dnes zbylo pouze 680 lidí, kteří zoufale hledají nový domov. V posledních pěti letech byla tato vesnička již dvakrát vypálena a spousta lidí byla zabita či zemřela rukou rebelů i konžských vojáků.

Podle slov manažerky občanského sdružení GoKoBo Humanitas Mirky Pavleové výstavy rituálních předmětů pořádá sdružení již od května 2012. Výtěžky z dobrovolného vstupného jsou pak věnovány obyvatelům vesničky Kiliki k vybudování nového domova v bezpečí.

Výstava potrvá do konce ledna 2013.

Expozice nabízí ke zhlédnutí opravdu zajímavé a ojedinělé kousky, které  vypovídají o africké kultuře několika generací. Např. maska Maisha symbolizuje hojnost a život a používá se při rituálech díkůvzdání, soška Mama Lega symbolizuje plodnost a oddanost, k vidění bude také soška šamana Lozi Mulozi s léčivou mocí...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám