Hlavní obsah

Advent v Berouně pokračuje Mikulášským rejem, adventním čtením i operou

Novinky, Alena Šustrová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavnostním rozsvícením vánočního stromku a koncertem Pavla Vítka byl zahájen berounský advent. Zdaleka ještě nekončí. Natěšení bruslaři budou moci v předvečer svátku sv. Mikuláše konečně vyzkoušet povrch umělého kluziště na Husově náměstí, na své si přijdou i vyznavači zážitků kulturních.

Foto: Alena Šustrová

Pražská brána v Berouně

Článek

Mikulášský rej na umělém kluzišti

Ve čtvrtek 5. prosince dojde k tolik očekávanému otevření umělého kluziště na berounském náměstí. Jako první jeho povrch ve 14.30 vyzkoušejí členové HC Berounští medvědi při zahajovací exhibici.

Mikulášský rej potom zahájí soutěž o nejlepší masku čerta, anděla či Mikuláše. Malí i velcí se mohou registrovat od 15 do 15.30, o hodinu později budou vyhlášeni vítězové, kteří si odnesou zajímavé ceny. Závidět jim ale nemusí ani ti, kdo nevyhrají - i pro ně je přichystána v 17 hodin velká mikulášská nadílka s hráči týmu Medvědi Beroun 1933.

Kluziště bude fungovat až do 22. prosince denně od 9 do 21 hodin, všední dny jsou však od 9 do 15 hodin vyhrazeny berounským školám. Broušení bruslí za mírný poplatek bude probíhat vždy od 15 do 16 a od 18 do 19 hodin.  

Opera v kině

Pro ty, kdo se chtějí i v čase předvánočním věnovat umění klasickému, máme pozvání do Městského kina Beroun v pátek 6. prosince. V 19 hodin se zde začne promítat záznam opery Giacoma Pucciniho Madam Butterfly z americké Metropolitní opery.

Živé obrazy a čtení z dobového tisku         

Odpolední program druhé adventní neděle zahájí v 15 hodin pásmo Městské knihovny Beroun. Živé obrazy ukáží, jak se zpracovává kniha, diváci se také dozví, co psal dobový tisk v době vzniku knihovny (rok 1896). Na závěr nebude chybět čtený příběh, který v této předvánoční době nemůže být jiný, než poetický... 

Po knize muzika středověku a na rozehřátí folklor

Čtení vystřídá v 16 hodin vokálně instrumentální soubor Karmína, zabývající se interpretací písní od gotiky po baroko. Chybět nebudou ani staré české lidové písně, to vše za doprovodu replik historických nástrojů (a v případě příznivého počasí také dobového oblečení).

Karmínu vystřídá v 17 hodin folklorní soubor Česká beseda ze srbského městečka Bela Crkva, složený z krajanů žijících v oblasti Banátu. Berounští a diváci z okolí mohli jejich vystoupení vidět už letos v květnu v rámci folklorního festivalu Máje 2013.

Více o programu berounského adventu na www.mesto-beroun.cz, www.mkcberoun.cz a www.kinoberoun.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám