Hlavní obsah

37. festival Hrnec smíchu zahájí Jiřina Bohdalová a ocenění převezme Viktor Preiss

Novinky, Petr Mráček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pražském kině MAT proběhla ve čtvrtek 21. května tisková konference k 37. ročníku festivalu filmových a televizních komedií, které je tradičně pořádáno v Novém Městě nad Metují.

Foto: Petr Mráček

Hosté na tiskové konferenci k festivalu, režiséři Václav Vorlíček a Zdeněk Zelenka

Článek

Ohlášeny byly všechny ceny, včetně té, která se vyhlašuje již třetím rokem, a to Cena za nezapomenutelné role v českých filmových a televizních komediích. Tu na letošním ročníku obdrží Viktor Preiss, který si ji 7. června, při slavnostním zahájení, přijede osobně převzít.

Tiskové konference se zúčastnily známé tváře: Tereza Brodská, Václav Vorlíček, Mirek Paleček, režisér Zdeněk Zelenka, kameraman Josef Hanuš, akademický malíř Vladimír Suchánek, Moderátor Michal Jančařík, herec Jakub Štěpán, místostarosta Michal Beseda a ředitelka festivalu Ilona Daňková. 

Hrnec, přesněji řečeno Novoměstský hrnec smíchu, festival české filmové a televizní komedie, proběhne v Novém Městě nad Metují v termínu 7.- 13. června. Věříme, že jsme pro všechny návštěvníky navařili sytou i delikátní polévku složenou z úrody těch nejlepších filmových a televizních komedií uplynulého období. Pečlivě jsme pokrájeli humor černý i bezelstný, břitký i naivní. Přidali několik hrstí emocí, dokřupava osmažili smích nekonečna barev: od letmého, prchavého, zasněného až po smích hurónský a burácivý. Všechno jsme zahustili situacemi fantazijními i reálnými.

Hlavní základnou festivalu jsou prostory novoměstského Kina 70. Program festivalu je ovšem sestaven tak, že festivalové vůně a chutě se šíří okolím kina i novoměstskými ulicemi a prostranstvími. Na návštěvníky čeká řada doprovodných akcí: koncertů, výstav, besed, tanečních vystoupení atd. Společným jmenovatelem všech festivalových aktivit je smích a dobrá nálada.

Místem, kde bude letošní ročník festivalu české filmové a televizní komedie odstartován, bude opět hlavní sál Kina 70, a to v neděli 7. června v 19.00 hodin, kdy bude promítán soutěžní snímek Fotograf režisérky Ireny Pavláskové. Závěr festivalu proběhne 13. června v 17.30 hodin opět v Kině 70 ve znamení setkání s herečkou Jiřinou Bohdalovou, která je i v letošním roce patronkou celého festivalu. A čas mezi těmito daty? Přehlídka české filmové a televizní veseloherní tvorby, divácky velmi úspěšné besedy se členy filmařských delegací, které do Nového města zavítají. Koncerty na terase, festivalová soutěž amatérského filmu s workshopem Ondřeje Kepky či sekce Studentský smích, která 12. června představí tvorbu studentů filmových škol. 

Filmový festival Novoměstský hrnec smíchu má za cíl pobavit i sestavit aktuální měřitelnou stupnici kvality produktů české filmové a televizní tvorby v žánru komedie. Festival rozdělí mezi nejlepší snímky ceny: Zlatý prim televizní a filmový, Cenu za režii, Cenu za nejlepší mužský a ženský herecký výkon, Cenu Zdeňka Podskalského, Cenu za výtvarný počin, CENU FITES, Cenu herecké asociace. Cenou, která nakonec dala název celému festivalovému dění, je Cena diváků – Novoměstský hrnec smíchu (cena udělovaná na základě měření procent smíchu v rámci filmové projekce). Snímky studentů filmových škol soutěží o cenu festivalové poroty mladých Studentský smích – cenu Pavla Melounka. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám