Hlavní obsah

Zážitky místo hraček. Vánoční sbírka chystá dětem z domova překvapení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čas plný zážitků se dětem z Dětského domova v Uherském Ostrohu na Slovácku rozhodli darovat jejich podporovatelé. Pro děti, které vyrůstají bez rodičů nebo se ocitly v obtížné životní situaci, založili spolu s vedením domova vánoční sbírku na dárcovské platformě Donio.

Foto: DD Uherský Ostroh

Děti z Dětského domova v Uherském Ostrohu. Lidé blízcí domovu jim chtějí darovat zážitky, které jim zůstanou na celý život.

Článek

Lidé blízcí dětskému domovu chtějí dětem věnovat dvanáct poznávacích a zážitkových výletů ve Zlínském a Jihomoravském kraji, které jsou naplánovány na celý příští rok.

„Nápad vzešel od jedné manželské dvojice, která domov podporuje dlouhodobě, a od vedení domova. Letos chtěli vymyslet něco jiného. A já jim pomáhám sbírku uvést v život. Sám jsem odchovancem ostrožského domova. Děti jsou vděčné i za hračky, ale pravda je, že pro děcákovský svět nejsou Vánoce tím nejšťastnějším obdobím. Není to o dárcích, ale o času, který dětem druzí dokážou věnovat,“ řekl Novinkám sedmadvacetiletý Lukáš Kotlár.

Hendikepovaný lyžař vybojoval na Světových hrách čtyři medaile. Domov našel na Plzeňsku

Zdraví

Jeho slova potvrzuje i ředitelka domova Jana Frühaufová. „Motivovat děti k psaní dopisů Ježíškovi nebo kreslit svá přání uprostřed léta, kdy se plánují Vánoce v dětském domově, bývá velmi obtížné. I tak si děti přejí hračku, kterou viděly u kamaráda ve škole. Hračky pod vánočním stromečkem však mají jepičí život, chvilku zabaví, potěší a postupně se vzdalují až nejsou. Proto chceme dětem nabízet zážitky. Ty v dětech zůstanou, nikdo jim je nevezme a v určitém čase života si vzpomenou, co prožily,“ přiblížila smysl sbírky ředitelka dětského domova v Uherském Ostrohu.

Foto: DD Uherský Ostroh

Děti z Dětského domova v Uherském Ostrohu. Lidé blízcí domovu jim chtějí radovat zážitky, které jim zůstanou na celý život.

Lukáš Kotlár byl v Dětském domově v Uherském Ostrohu od svých čtyř let. Dnes mimo jiné vydává časopis Zámeček, který je určen pro děti z dětských domovů. A spolu s dalšími odchovanci se snaží být pro domov stále nablízku.

„Je nás více, co s domovem dodnes spolupracujeme a pomáháme, s čím jde. Pořádáme například tábory pro děti,“ podotkl.

Pomáhají s pořádáním táborů i dobrodružných výprav

K vánoční sbírce se připojila i čtyřiadvacetiletá Miroslava, která v dětském domově vyrůstala společně se svými třemi sestrami. Osamostatnila se před pěti lety, s dětmi i vychovateli ale nadále spolupracuje. Pro děti dosud pořádala dobrodružné výpravy, a to společně s dobrovolníky a skauty z Uherského Brodu.

„Jednalo se o víkendové pobyty, při kterých jsme se dětem snažili ukázat přírodu, věnovat jim svůj čas a pozornost. Za sebe můžu říct, že nejkrásnějším darem pro mě bylo, když za mnou děti chodily a byly nadšené ze zážitků, které s námi prožily. A přitom stačilo tak málo. Darovat jim zážitky, které mají na celý život,“ vysvětlila.

Foto: DD Uherský Ostroh

Děti z Dětského domova v Uherském Ostrohu. Lidé blízcí domovu jim chtějí radovat zážitky, které jim zůstanou na celý život.

Podpořit děti z dětského domova Uherský Ostroh mohou lidé prostřednictvím online sbírky na internetovém odkazu www.donio.cz/daruj-sen.

„Vybrali jsme dvanáct akcí tak, aby měly děti alespoň jeden zážitek za měsíc. Chceme, aby si například užily pobyt na Dolní Moravě, ve westernovém městečku v Boskovicích, návštěvu zábavného parku Miraculum, hodonínské zoo, Archeoskanzenu na Modré či hradu Buchlov,“ vyjmenoval některé z vybraných akcí Kotlár.

V osmnácti začala mít problémy se srdcem. Po druhém těhotenství jí začalo selhávat

Zdraví

Po prasknutí aorty zůstala na vozíku. Přes svůj hendikep zdravotní sestra a matka pěti dětí opět pracuje

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám