Hlavní obsah

Hendikepovaný lyžař vybojoval na Světových hrách čtyři medaile. Domov našel na Plzeňsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přeštice

Jeho vášní se stalo sjezdové lyžování. Petr Pavlíček, který má mentální postižení a poruchu autistického spektra, vyhrál několik medailí na Světových hrách speciálních olympiád. Svůj domov našel v chráněném bydlení v Přešticích na jižním Plzeňsku, z něhož se však musel načas přestěhovat.

Foto: Diakonie Západ

Petr Pavlíček, čtyřnásobný medailista ze Světových her Speciálních olympiád, miluje i knihy.

Článek

Do komunitního zařízení Diakonie Západ totiž teklo, voda poničila strop a hrozilo, že se budova zřítí. Dvaapadesátiletý Petr zvládl přesun do provizoria s přehledem. Soustředil se hlavně na své koníčky. „Rád chodím. Někdy i dvakrát denně vyrážím na delší procházky,“ řekl.

Sportovní návyky v sobě nezapře. Aby ne, když roky závodně lyžoval. „Ke slalomu jsem se dostal díky kamarádce Marcele. Její maminka mě trénovala,“ nastínil.

Každou zimu strávil Petr v Krkonoších. Pak začal závodit. A dařilo se mu. Na Světových hrách speciálních olympiád na Aljašce vybojoval zlato, v Naganu zase třikrát stříbro. Zavítal také do Portugalska, Říma nebo Anglie. „Mám rád adrenalin a taky cestování,“ doplnil.

Nechtěli se smířit s tím, že pro jejich dítě není pomoc, a tak Hajgajdovi podpořili výzkum

Děti

Od Bacha k Händelovi

Kvůli zhoršujícímu se zdravotnímu stavu sice musel lyžování nechat, ale nahradil ho už zmíněnou pěší turistikou. K tomu miluje knihy a hudbu. „Hodně čtu. Odmalička jsem poslouchal Bacha. Potom jsem přešel k Händelovi. Hrával jsem i na barokní flétnu,“ zmínil.

Se zaměstnanci Diakonie Západ rád probírá aktuální dění ve světě, včetně politiky. „Má opravdu přehled. Je dost sečtělý a informace si pamatuje. Naposledy jsme spolu mluvili o válce v Izraeli. Dost jsem se díky němu dozvěděla,“ sdělila pracovnice v sociálních službách Jana Kopecká.

Petrovi, který je v chráněném bydlení od roku 2005, pomáhá především s praktickými věcmi. Například ho doprovodí k lékaři, uklidí mu, vypere nebo s ním vyrazí na nákup. A vždycky musí zbýt čas na povídání o knihách. „Mnohokrát se až stydím, protože mi něco říká třeba už potřetí, a já to stále nevím,“ smála se Kopecká.

Těší se, až se všichni klienti vrátí do opraveného domova v Přešticích. Náklady na rekonstrukci se vyšplhaly na skoro dva miliony korun. Zájemci mohou přispět ve veřejné sbírce, kterou nezisková organizace vypsala na svém webu.

Nevydrží bez dláta. Řezbář z Plzeňska už třicet let tvoří jedinečná díla

Vánoce

Reklama

Související témata:
Světové hry

Výběr článků

Načítám