Hlavní obsah

Z trafostanice na hasičárnu. Chaloupkův orloj už odbíjí v nové vesnici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patnáct let byl turistickým lákadlem v Kryštofově Údolí. Od sobotního podvečera už ale oblíbený Chaloupkův vesnický orloj dělá reklamu a dobré jméno další vesnici na Liberecku, tentokrát Žibřidicím.

Vesnický orloj Martina Chaloupky v Žibřidicích na LibereckuVideo: Michael Polák, Právo

 
Článek

Orloj fungoval v Kryštofově Údolí od roku 2008. Jeho duchovním otcem a iniciátorem byl někdejší televizní kameraman a místní pábitel Martin Chaloupka (1947–2015). Po sporu s obcí se ale Chaloupkova dcera letos rozhodla přestěhovat muzeum, které její tatínek založil, a s ním i orloj. Stěhování figur apoštolů, ciferníku i hnacího mechanismu proběhlo na podzim, slavnostního spuštění se orloj dočkal nyní.

„Slibujeme si od toho oživení obce, jak pro místní, tak i pro ty, kteří sem přijedou. S větší návštěvností by měl přijít i větší úspěch hospody na návsi,“ věří Miroslav Kodet (nez., zvolený na kandidátce Žibřidice 2022), který zastupuje Žibřidice v zastupitelstvu obce Křižany, pod níž Žibřidice spadají.

„Než jsme sem orloj přestěhovali, tak to bylo takové polomrtvé. V létě vesnice ožila, když přijeli chalupáři, ale po zbytek roku už to bylo slabší. Otevření muzea a spuštění orloje tak vnímáme jako start lepších časů s více návštěvníky. Věříme, že přijedou,“ dodal Kodet.

Třetí český orloj je už rozebraný. Kvůli sporu ho přestěhovali do jiné vesnice

Cestování

Orloj v Žibřidicích není úplně stejný jako ten, který fungoval v Kryštofově Údolí. „Jiný je už výškově i vizuálně. V Kryštofově Údolí byl na trafačce, u nás je na budově bývalé hasičárny, jejíž věž je téměř dvakrát tak vyšší. Na orloji je nyní také 14 z původních 22 figur, zbývajících osm musí projít repasí, a sami také plánujeme drobné změny, na orloj by měla přijít skleněná vitráž a figury měsíců v roce by měly být také skleněné,“ nastínil Miroslav Kodet.

Orloj by měl být podle něj v provozu celoročně a figury apoštolů by na něm měly defilovat každou hodinu. Spolu s orlojem se v budově naproti němu otevřelo také muzeum betlémů a hraček, které celý život sbíral Martin Chaloupka a jeho paní.

Foto: Michael Polák, Právo

Žibřidice, muzeum

„Připomínek na tátu a maminku je v muzeu hodně. Jsou tam mimo jiné židle a zařízení ze světnice, v níž táta spával, jsou tam medvídkové po tátovi i mamince i kočárek, ve kterém vozili děti,“ popsala Alice Chmelíková, dcera Martina Chaloupky. V muzeu je nyní 45 betlémů, které Chaloupka posbíral, a do budoucna je má rozšířit sbírka dalších betlémů jednoho z jeho přátel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám