Hlavní obsah

Vyrobte si voňavé svíčky, které dotvoří atmosféru Vánoc

Právo, Miroslava Kubišová

Vůně, barvy a tvary sušeného koření už téměř zcela patří k dlouhým a časným zimním večerům. Těmito aromatickými plody, květy a stvoly můžeme krásně ozdobit svíčky.

Foto: Miroslava Kubišová, Právo

Voňavé svíčky s kořením

Článek

Sladce vonící svíce obalené hřebíčkem a svitky skořice vytváří příjemný doplněk útulné domácnosti. Při zapálení svíček ale pamatujme na to, že nesmějí plápolat bez našeho dozoru.

1. Sladce vonící hřebíček pochází z usušených květních poupat hřebíčkovce, až 10 m vysokého vždyzeleného stromu. Tato přísada do pokrmů se může též stát hezkým zdobným prvkem na svíci. Hřebíčky lepíme bezbarvým účinným lepidlem.
2. Hřebíčky lze řadit do pásů, přičemž střídáme polohu poupat – jednou je umístíme hlavičkou nahoru a podruhé opačně. Podle výšky svíce takto vytvoříme několik řad, které prostřídáme ovázaným lýkem – tím ale vážeme až po úplném zaschnutí lepidla.
3. Svitková skořice je vlastně sloupaná kůra vždyzeleného stromu – skořicovníku. Tento strom příbuzný s vavřínem dorůstá až 15m výšky, avšak my jej známe už jen jako vonné koření. Svitky skořice můžeme také polepit svíčku kolem celého jejího obvodu.
4. Aby skořice dobře držela a před zaschnutím lepidla nesklouzávala, pomůžeme si gumičkou, kterou jednotlivé kousky utáhneme. Nakonec ovážeme celou svíčku lýkem, čímž dekoraci důkladně přitiskneme a dozdobíme.
5. Tvrdá květní poupata hřebíčku lze zapichovat do svíčky. Tím vytvoříme rozmanitou dekoraci. Abychom vosk přitom nevydrobili, nahřejeme kovovou jehlici, nebozízek či silnou jehlu nad ohněm a vypíchneme do svíčky předem vždy dírku. Dovnitř pak snadno zasuneme hřebíček.
6. Již při krájení pomerančů nebo citronů se line příjemná citrusová vůně. Tato vůně prosycující své okolí má ještě jeden význam – schopnost ničit škodlivé bakterie. Plátky těchto plodů, ale i kořenové zeleniny, mrkve, pastiňáku, petržele nakrájíme na tenké, asi 3 mm silné plátky a usušíme je.
7. Chceme-li uspíšit sušení, rozložíme plátky na pečicí papír, který podložíme mřížkou a vložíme do trouby. Při teplotě asi 75 °C pak zvolna ovoce a zeleninu sušíme. Troubu necháme přitom pootevřenou a sušení hlídáme, aby nedošlo k připálení.
8. Zejména citron a pomeranč se snadno připálí a začne černat. Tyto poškozené plátky nemusíme hned vyhazovat, ale necháme je při pozvolném sušení zčernat. Dosušování průběžně také kontrolujeme, aby zčernala pouze dužina a kůra zůstala bílá.
9. S částečně usušenými kolečky pomerančů a citronů krásně svíčku ozdobíme. Plátky by neměly být zcela suché, aby nebyly křehké, ale pouze vláčné. Jen takovými svíčku obalíme, přičemž si opět pomůžeme gumičkou, pod kterou kolečka zasunujeme. Gumičku nakonec zakryjeme lýkem.
10. Barevnými plátky šikmo nakrájené mrkve a bílého pastiňáku také zajímavě ozdobíme svíce. Sušené plátky zasunujeme kolem obvodu svíčky pod gumičku a převážeme lýkem. Tento rustikální styl oživí atmosféru svojí zemitostí.
Fota: Miroslava Kubišová, Právo

Variace a tipy

  • K lepení koření na svíčky lze použít bezbarvé, univerzální silně lepicí lepidlo UHU, které koupíme v papírnictví nebo ve výtvarných potřebách přibližně za 64 Kč.
  • Kořenovou zeleninu krájíme na dlouhé oválné plátky, šikmo krojené. Ovoce a zeleninu sušíme na nejnižší teplotu při pootevřené troubě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám