Hlavní obsah

I z obyčejné květiny se dá vykouzlit krásná vánoční dekorace

Novinky, Kristýna Křížová

Pokud se vám nechce nakupovat na Vánoce nové květiny ani si dělat starosti s opadaným jehličím, máme pro vás několik tipů na to, jak si z obyčejné domácí květiny udělat luxusní dekoraci. Výběr vhodného květináče, dekorů a barev vám pomůže k působivé ozdobě svátečního stolu.

Článek

Základem pro působivé dekorování je držet se barevných kombinací. Pastelové tóny bleděmodré se k rudé moc nehodí a naopak. Držte se proto vždy jen jedné barevné kombinace.

Mýtus, že vánoční květinou je jen vánoční hvězda, je opravdu jen mýtem. Velmi podobný vzhled má například hvězdník, který přitahuje pozornost rudými sametovými květy. Podle okvětních plátků uspořádaných do tvaru hvězdy dostala rostlina i svůj název – Hippeastrum neboli „rytířská hvězda“.

Nabídka této květiny je největší právě v zimním období. Zatímco vrchol sezóny je u většiny květin na jaře a v létě, hvězdníky se dodávají na trh od října do zimy. Základem pro vánoční aranžmá je cihlová až karmínově rudá barva v kombinaci s temnou zelenou.

Parádu na vánočním stole ale vykouzlíte i s obyčejným kaktusem. Sytá zelená barva s vánoční rudou perfektně koresponduje, takže stačí jen zvolit správný květináč. Zvolte například sněhově bílý s jemným krajkovým dekorem.

K Vánocům se skvěle hodí i  proutěné košíky a ošatky. Do nich můžete vplést barevné stuhy a zvýšit tak vánoční dojem z aranžmá.

Krásně bude na vánočním stole vypadat i hyacint. Stačí jej dekorovat falešnými perlami - ozdobnými špendlíky a stuhou a budou vypadat skvěle.

Hyacinty jsou skutečně rostlinami, které jsou pro Vánoce typické. V Nizozemsku byly dříve s Vánocemi úzce spojovány, ale nyní jsou díky svěžím barvám a vůni oblíbené i na jaře.
Wilma Mesman, nizozemská stylistka

Na aranžmá podle posledních trendů, které jsou nakloněny návratu k přírodním materiálům, můžete použít dřevo nebo kůru stromů.

"Kousky kůry například obalím květináč a připevním je slabým provázkem nebo dekorativní šňůrkou, pokud chci docílit luxusnějšího dojmu." prozrazuje Wilma Mesmanová.

Návod na vytvoření vánočního aranžmá z hvězdníku
Silné stonky svážeme do spirály a úvazek zpevníme provázkem. Při tomto postupu nám bude svázaná kytice stát sama. Dále si připravíme čtvercovou vázu, vystříhaná srdíčka, listy aspidistry, drátky, lepidlo, lepicí pásku a třpytky.
Listy podélně rozřízneme a vytvoříme na nich uzel. Takto svázané listy připevníme k úvazku, který tím zamaskujeme a dodáme kytici na bohatosti.
Na lepicí pásku položíme drátky, k vnější straně pásky přilepíme srdíčka. Pásku s drátkem poté obtočíme okolo stonků.
Kytice je hotová, nezapomeňte do vázy nasypat třpytky a dolít vodu s výživou pro řezané květiny.

Květiny můžete efektně dekorovat i za pomoci sněhu ve spreji. Bude vám k tomu stačit zelená aranžérská pěna (tu koupíte v potřebách pro kutily), zelené větvičky a rudá stuha.

Nebojte se při vánočním aranžování experimentovat a do květin zakomponujte i tvrdé perníčky, sušené citrony či pomeranče nebo šípky.

Typické vánoční rostliny

  • vánoční hvězda (Euphorbia pulcherrima) 
  • vánoční kaktus (Schlumbergera)
  • hvězdník (Hippeastrum)
  • cesmína (Ilex)
  • jmelí (Viscum album)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám