Hlavní obsah

Vodní kanály v Kodani rozzářily stovky vánočně osvětlených kajaků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dánském hlavním městě byl středeční večer tradičně věnován oslavě svaté Lucie, která je považována za nositelku světla. Do kodaňských vodních kanálů vyplulo přibližně 500 vánočně osvětlených kajaků, které měly přinést světlo do tmy.

Jízda na vánočně nazdobených kajacích po kanálech v KodaniVideo: Reuters

 
Článek

Kromě kajaků proplouvala místními vodními kanály v centru města i speciální loď s pěveckým sborem Lucia.

Někteří z kanoistů si na hlavu nasadili tradiční korunu sv. Lucie se svíčkami (obvykle se sedmi), která je spojena se skandinávskými oslavami svátku světice. K nim patří i původně neapolská lidová píseň sv. Lucie a speciální pečivo, zlatožluté bochníčky formované zpravidla do písmene S se šafránem a zdobené rozinkami.

Oslava sv. Lucie v této podobě se v Kodani koná již deset let a její popularita neustále roste. Účastníci na kajaku mají za úkol se teple obléci a vánočně ozdobit a rozsvítit kajak, aby byl viditelný ze všech stran.

Tradice původního světelného průvodu v jednom z nejtemnějších období roku ve Skandinávii vznikla na konci 19. století v západním Švédsku a později se rozšířila po celé Skandinávii.

V Itálii rozsvítili největší vánoční strom na světě

Vánoce

Australan na svůj dům umístil vánoční výzdobu blikající v rytmu hudby. Sousedé jsou z ní nadšení

Vánoce

Reklama

Výběr článků

Načítám