Hlavní obsah

Vnuk Josefa Lady: Na Vánoce si děda pouštěl Beethovena a jedl kubu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vesnička se zimními motivy, které známe z obrázků Josefa Lady, vyrostla v těchto dnech v obchodním centru na pražském Černém Mostě. V jejích kulisách jsme si povídali s vnukem slavného malíře a ilustrátora. Po dědovi zdědil jméno, malířské geny však ne. Prozradil nám například, jak se u Ladů slavily Vánoce kdysi a jak dnes.

Vnuk Josefa Lady představil zimní ladovskou vesničkuVideo: Novinky

 
Článek

Zasněžená vesnička, sáňkující děti, stavění sněhuláků či sváteční tradice. Nejoblíbenějšími ladovskými motivy jsou dlouhodobě ty zimní a vánoční.

„Svými obrazy a malbami uměl vystihnout tu krásnou atmosféru Vánoc, Štědrého dne a zimy vůbec. Zasněžené zimy, která kdysi byla, ale už není,“ říká Josef Lada, vnuk známého malíře, a pochvaluje si, že zrovna v den našeho setkání se sníh z oblohy spustil. „Jako na objednávku,“ směje se.

Vila Emila Kolbena se poprvé otevřela veřejnosti. Zažít zde můžete únikovou vzdělávací hru

Muži

„Ladovské motivy nám ukazují, jaký život tehdy býval, jak se lidé chovali, jak si děti hrávaly, hlavně venku, a to vše v nás probouzí určitou nostalgii,“ myslí si.

Jak se u Ladů za dob jeho slavného předka slavily Vánoce? „U dědečka se slavily naprosto tradiční Vánoce. Z gramofonu se pouštěl Beethoven, jedl se štědrovečerní kuba, zdobil se stromeček a dávaly se dárky,“ popisuje.

Foto: archiv J. Lady

Josef Lada ml. se stará o pozůstalost svého dědečka.

„Ty naše Vánoce v dnešní době vypadají trochu jinak. Tradice moc nedodržujeme. Ale já den před Štědrým dnem strojím stromeček a k večeři máme řízek s bramborovým salátem a hovězí polévku,“ vypráví.

Zároveň ale připomíná, že Josef Lada nebyl jen „malířem zimy“. „Byl malíř všech ročních období. Také spisovatel a jevištní výtvarník. Nesmím zapomenout ani na obrovské množství ilustrací ke Švejkovi jak černobílých, tak barevných. Na dětské ilustrace a na rané období humoristické. Jeho humorné ilustrace byly velice trefné a mají přesah do dnešní doby,“ dodává.

Malířské geny po něm zdědila jedna z dcer Alena Ladová. Ilustrovala například devadesát dětských knih. Josef Lada mladší se ale malování nevěnuje. Jeho hlavní náplní práce je starost o pozůstalost a umělecká práva.

Foto: archiv J. Lady

Josef Lada a jeho dcera Alena Ladová v roce 1955

„Mým úkolem je co nejlépe pečovat o dílo Josefa Lady a také Aleny Ladové, mojí maminky. Aby bylo stále připomínáno a aby se o něm vědělo,“ vysvětluje svoji roli. „Je to velká zodpovědnost vůči mým předkům. Je to zároveň velice krásná a smysluplná práce.“

Dědečka však osobně nikdy nepoznal, narodil se až po jeho smrti. „Bohužel na něj musím vzpomínat jen zprostředkovaně. Díky vyprávění maminky vím, jaký to byl výjimečný člověk a vynikající umělec,“ říká.

Obraz Toyen se v aukci prodal za 35 milionů korun

Domácí

„Jako dítě jsem byl doma obklopený jeho knížkami, ilustracemi, hlavně Švejkem, ale i těmi nejznámějšími dětskými knihami, jako jsou Bubáci a Hastrmani, Mikešem. V tom jsem vyrůstal,“ rozpomíná se na své dětství.

Nasávat poetickou atmosféru ladovské zimy mohou návštěvníci obchodního centra do 6. ledna. Mezi kulisami najdou také kostýmy z pohádek, dětské knihy nebo miniaturu malířova rodného domu v Hrusicích ve středních Čechách.

Anketa

Které ilustrace Josefa Lady máte nejraději?
Vojáka Švejka
4 %
Vánoční a zimní motivy
78,9 %
Kocoura Mikeše, kmotru lišku
12,8 %
Vodníky
3,2 %
Jiné
1,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1638 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám