Hlavní obsah

Více než třetina mužů nakupuje dárky těsně před Štědrým dnem

Novinky, das

Čtvrtina lidí se na Vánoce připravuje včas a začíná se sháněním dárků už v říjnu, víc jak třetina mužů ale nechává nákup na poslední chvíli. Podle průzkumu agentury Behavio, který si nechala zpracovat společnost Sodexo Benefity, je tato skutečnost ale vůbec netrápí. Čtyři procenta z nich si stres vůbec nepřipouští a klidně pod stromkem svým nejbližším nic nenadělí.

Foto: Profimedia.cz

Muži se kvůli dárkům příliš nestresují.

Článek

Ženy jsou výrazně zodpovědnější než muži, pár dní před Štědrým dnem dárky nakupuje jen 20 % z nich. Zároveň se ale kvůli nenakoupeným dárkům mnohem více stresují.

Vůbec nejhůře předvánoční čas vnímají z pohledu stresu rodiče malých dětí. Těm dává toto období zabrat dvakrát více než ostatním. Naopak největšími vánočními pohodáři jsou lidé ve věku 55-64 let. Celých 35 % z nich vnímá Vánoce jako příjemné období bez stresu.

Jak na předvánoční stres?

„Lepší než se stresem bojovat, je vyhnout se situacím, které ho spouštějí. Vánoce jsou však jedním ze stresových období, kterým se dost dobře vyhnout nelze. Samotná prodlužující se noc a narůstající chlad je silným biologickým stresorem,“ vysvětluje psychiatr MUDr. Radkin Honzák, CSc. a doporučuje během adventu více mentálně odpočívat a rozjímat.

K psychické pohodě mohou přispět i nejrůznější aktivity - sport, relaxace, výlety do přírody, koníčky a záliby.

Pokud si nevíte rady s výběrem dárku, pak je mnohdy lepší pořídit poukázku na zboží či službu, lze tak předejít i zklamání ze špatně padnoucího dárku.

Reklama

Výběr článků

Načítám