Hlavní obsah

Vánoční trhy v centru Prahy budou v secesním stylu

Právo, Hynek Paštěka

Na Staroměstském náměstí v Praze vrcholí přípravy vánočních trhů, které oficiálně začínají v sobotu 27. listopadu. Zdobí se strom, který se slavnostně rozsvítí v sobotu v pět večer, montuje se stovka stánků a také pódium. Stalo se již tradicí, že denně se na tyto trhy přijdou podívat desetitisíce Pražanů i turistů.

Foto: archiv, Právo

Stejně jako loni budou i letos stánky dřevěné, s červenou střechou.

Článek

Ozdoby pro vánoční strom byly speciálně vyrobeny. „Letošní trendy ve vánočních ozdobách se nám nelíbily, a proto jsme se rozhodli obrátit se do historie. Nechali jsme vyrobit speciální, až jeden metr vysoké ozdoby, které vypadají, jako bychom je právě vyndali z Muchových obrazů,“ řekl Vlastimil Jakubec ze společnosti S. O. S. Dekorace, která ozdobení stromu zajišťuje.

Na Staroměstském náměstí budou moci lidé nejen ochutnat vánoční dobroty z různých koutů Evropy, ale také nakoupit malé dárky s výhradně vánoční tematikou. Nově budou k prodeji nabízeny ručně vyráběné dřevěné a slámové betlémy z Moravy.

Děti mohou navštívit třeba vánoční dílnu, kde si mohou vyrobit vlastní dárek, podívat se na loutkové divadlo nebo napsat Ježíškovi i se speciálním razítkem. K dispozici bude také prostor pro přebalování, nebo kojící koutek. Úderem osmé se dětská dílnička změní na vánoční bar, kam mají přístup jen dospělí a kde mohou sedět u typicky vánočních nápojů až do půlnoci. O kulturní program se postarají folklórní soubory nejen z Česka a dalších evropských zemí, ale například také ze Singapuru, Austrálie či Jihoafrické republiky.

Trhy budou až do ledna

Důležitým faktorem úspěchu vánočních trhů je bezpečnost. Mnoho lidí na jednom místě láká různé nenechavce.

„Odhadujeme, že se denně na trzích vystřídá zhruba 30 tisíc lidí. Ale třeba při rozsvícení stromu, nebo na Mikuláše jich může být až 50 tisíc. Za celou dobu jejich otevření je to tedy přibližně 1,2 miliónu osob. Spolupracujeme s bezpečnostní agenturou, která ve zvláštních dnech přítomnost svých zaměstnanců ještě posílí. Spolupracujeme také s městskou policií a Policií České republiky,“ sdělila Právu ředitelka společnosti Taiko, která trhy organizuje, Helena Grout.

Na Václavském náměstí bude v rámci vánočních trhů otevřeno zhruba 60 stánků a ozdobí ho umělý desetimetrový strom. Dekorace na stromě a výzdoba celého náměstí budou letos laděny do červené a zlaté barvy. Trhy na Staroměstském náměstí skončí 2. ledna, na Václavském 9. ledna.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám