Hlavní obsah

V Praze už stojí obří vánoční strom, opět byly noční manévry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vánoce se brzy začnou slavit i v centru Prahy. Do metropole byl v úterý přivezen dvacetimetrový vánoční strom z Berounska. Košatý smrk přivezl v noci do centra hlavního města speciální tahač, rozsvítí se v sobotu 27. listopadu.

Vánoční strom dorazil na Staroměstské náměstíVideo: Novinky

 
Článek

Tahač přivezl strom na náměstí krátce po 1.30 hod. ráno. Centrem Prahy projel nadměrný náklad bez problémů. "Chvilku před 4. hodinou byl (smrk) vztyčen a kolem 4.30 byly všechny práce dokončeny. Byl zajištěn, zakotven, takže už tady stojí," řekl v úterý ráno Petr Hozák ze společnosti Taiko, která vánoční trhy provozuje.

Vztyčení pod umělým osvětlením

Technici strom nejprve vztyčili a vyzvedli do výšky pomocí jeřábu, motorovou pilou následně opracovali jeho konec a pak strom zasadili do předem připravené šachty. Práce prováděli za umělého osvětlení. Asi padesátiletý smrk ztepilý pochází ze soukromého pozemku v Zaječově na Berounsku.

Foto: Eret Petr, ČTK

Dřevorubci 21. listopadu pokáceli v Zaječově na Berounsku 20 metrů vysoký smrk ztepilý, který ozdobí Staroměstské náměstí v Praze. Poprvé za posledních několik let nepochází vánoční strom z Krkonoš, ale z lokality nedaleko Prahy.

Jako sazeničku z brdských lesů si ho přinesli předkové bývalých majitelů parcely. Nová majitelka se ho ale rozhodla kvůli bezpečnosti odstranit. Hlavnímu městu ho proto nabídla v soutěži Hledá se strom. Dřevorubci smrk pokáceli již v neděli. V průměru má kolem 55 centimetrů a je asi o tři metry nižší než jeho předchůdce z minulého roku. Ještě v neděli jej na okraj Prahy dovezla speciální 30 metrů dlouhá souprava. V noci na úterý pak kolona vyrazila do centra metropole.

Rozsvícení stromu

Strom se slavnostně rozsvítí v sobotu v 17 hodin. Jednu z tisíců žárovek si může každý koupit prostřednictvím DMS zprávy, výtěžek letos dostane občanské sdružení Život dětem. To za něj koupí speciální dětské lůžko pro Kliniku dětského a dorostového lékařství Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Reklama

Výběr článků

Načítám