Hlavní obsah

Vánoční recepty - šlehačková vánočka

Novinky, das

Vánočka či pletenice, pletanka, štědrovka, štědrovice, štědrovečernice, štricka, štrucla, žemle, ceplík je velmi oblíbenou pochoutkou již od 16. století, kdy si ji dovolili péct jen mistři pekaři. Teprve od 18. století si je lidé začali péct i doma. Existuje spoustu receptů na tradiční českou vánočku, my vám připravili recept na šlehačkovou.

Článek

Šlehačková vánočka

Na přípravu vánočky potřebujeme:
1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek hladké mouky, 3/4 hrnku pískového cukru, 1 vanilkový cukr, 4 polévkové lžíce oleje, špetka soli, 4 žloutky, 1 a sáčku sušeného droždí, 250 g másla, 1/4 l čerstvé smetany ke šlehání, 10 dkg loupaných sladkých posekaných mandlí, 4 polévkové lžíce rozinek, citronová kúra z 1 citronu, 1 vejce k potírání

Nejprve si připravíme kvásek z droždí, kávové lžičky cukru a mouky, ke kterému přidáme tři polévkové lžíce teplé vody. Kvásek necháme kynout asi 5 minut. Do velké mísy vsypeme mouku, špetku soli, cukr, máslo a olej a mícháme, dokud nám nevznikne sypká hmota. Do této hmoty přidáme kvásek, žloutky, smetanu ke šlehání, polovinu loupaných sekaných mandlí, rozinky a citronovou kúru. Těsto důkladně propracujeme tak, aby se v něm vytvářely bubliny. Zpracované těsto posypeme hladkou moukou a necháme asi dvě hodiny kynout. Během kynutí je dobré těsto alespoň třikrát propracovat.

Po vykynutí těsto přendáme na pomoučněnou plochu, kde jej rozdělíme na osm kousků. Kousky zpracujeme do bochánků a odložíme opět asi na 20 minut nakynout. Z jednotlivých bochánků tvoříme válečky dlouhé asi 30 cm. 3 válečky spleteme volně do copu a přeložíme na plech. Cop potřeme rozšlehaným vajíčkem a částečně posypeme mandlemi. Pokračujeme splétáním dalších 3 válečků do copu (pevněji, aby cop byl užší než ten první) a spletenec přiložíme na spodní cop tak, že konce založíme pod spodní vrstvu. Opět potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi. Zbylé 2 válečky spleteme a postup opakujeme.

Necháme asi 45 minut vykynout, pečeme v předehřáté troubě na 170 °C cca 50 minut.

Co musely dodržovat při pečení vánoček naše babičky
Hospodyně musela zadělávat těsto v bílé zástěře a šátku a nesměla mluvit. Při kynutí těsta musela vyskakovat vysoko do výšky.
Do vánoček se také zapékala mince. Kdo ji při krájení našel, byl po celý příští rok zdravý a bohatý. Neúspěchem hrozily připálené či natržené vánočky. První upečenou vánočku dostával hospodář, aby se mu v příštím roce urodilo hodně obilí.
Vánočka se rozkrájela na konci štědrovečerní večeře a dávala se po krajíčku i dobytku, jako ochrana proti nemocem a zlým silám.

Reklama

Související témata:

Související články

Husa je tradiční královnou posvícenské tabule

Není to vůbec náhoda, že se husa stala zlatým hřebem podzimních hostin při posvícení. V té době má totiž nejchutnější maso, neboť se celé léto pásla na zeleném...

Jak se bránit zbytečným nákupům

Letošní pozdní babí léto malinko klame. Ale pozor! Skutečně už jen dva měsíce zbývají do Vánoc. Obchodníci pozvolna oprašují figurky Santa Clausů a vymýšlejí...

Vánoční cukroví - staročeské zázvorky

Zázvorky patří mezi tradiční cukroví, které zdobilo vánoční stůl již našich prababiček. Pro některé lidi je toto křehoučké a tolik voňavé cukroví symbolem...

Výběr článků

Načítám