Hlavní obsah

V Kněžičkách u Českého Dubu můžete vidět kolem tisíce papírových betlémů

Kabátníkovi z Kněžiček u Českého Dubu mají jednu z největších soukromých sbírek papírových betlémů u nás. První si koupili v roce 1992 od Josefa Weniga a postupem let přibývaly další, letos jejich sbírka čítá již kolem tisíce betlémů. Každý z nich vystřihli, obkreslili, a následně nalepili na překližku a vyřezali pilou, aby mohli všechny vystavit. Vše po vzoru tatínka paní Kabátníkové, který svůj první takový betlém od Mikoláše Aleše vyrobil v roce 1968, kdy vycházel v týdeníku Květy.

Foto: archív Aleny Kabátníkové

Sbírka papírových betlémů

Článek

K zakoupení prvního papírového betlému paní Alenu Kabátníkovou vedly vzpomínky na své dětství, kdy se společně s tatínkem každý týden těšila na nové figurky z časopisu, které jim zpříjemňovaly předvánoční atmosféru.

Tehdy bydleli v činžovním bytě 2+1 a kuchyň měla i s vestavěnou kuchyňskou linkou 1,5x2 m. Tatínek na konci stolu od kuchyňské linky vyřezával z překližky figurky na podlepení a maminka na druhém konci pekla cukroví.

Foto: archív Aleny Kabátníkové

Každý betlém byl vystřižen a podlepen překližkou.

„Nejhezčí na celé věci je, že kromě mého manžela a dětí, které nám se stavěním betlémů pomáhají, se na výrobě figurek z překližky podílí i můj 82letý tatínek,” vypráví Novinkám.cz paní Kabátníková.

Dodnes tak zachovali stejný postup. Všechny figurky z betlému jsou nalepené na překližce a ručně vyřezány lupínkovou pilkou.

Sklep paneláku ukrývá desetimetrový pohyblivý betlém. Kutil ho vyřezává už 48 let

Vánoce

Většina z tisíce vystavených betlémů je od českých malířů, ale mají zde i rakouské, německé, polské, slovenské, slovinské, ruské, španělské, italské, portugalské atd. Výjimku mezi papírovými betlémy tvoří betlém ze skla, perníku, keramiky a dřeva.

Foto: archív Aleny Kabátníkové

Soukromá sbírka papírových betlémů v Knežičkách u Českého Dubu

Více se o betlémech, včetně časů, kdy si je sami můžete prohlédnout, dozvíte na stránkách Kabátníkových.

Reklama

Související témata:

Související články

Příbramské betlémy jsou světovým unikátem

Vyskeřský betlém patří ke světovým unikátům. Je nejtypičtějším představitelem umění příbramských a březohorských betlémářů, inspirovaných zdejším hornickým...

Výběr článků

Načítám