Hlavní obsah

Štramberské uličky krášlí i betlém po Němcích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štramberk

Procházku zpříjemněnou betlémy mohou od 1. prosince zažít milovníci vánočních tradic ve Štramberku, zvaném též Moravský Betlém. Jako výstavní plocha slouží okna domů či výlohy obchodů, za nimiž mohou lidé obdivovat ztvárnění scény o narození Ježíška.

Foto: Pavel Karban, Právo

V rámci akce Štramberkem za betlémy mají lidé možnost vidět i německý skříňový betlém.

Článek

Mezi vystavenými betlémy je i ten od rodiny Šimíčkovy. „Jeho stáří přesně neznám, ale je po Němcích, kteří kdysi žili v Novém Jičíně a museli republiku po válce opustit. K nám přešel přes staré známé, kteří se s těmi Němci přátelili. Ti dali betlém praprababičce,“ popsala Barbora Valná, jak se skříňový betlém ocitl v její rodině. Dodala, že betlém patří do rodného domu v Rybím, který obývá její bratranec. „Původně to je betlém rodiny Zátopkovy, dnes rodiny Šimíčkovy,“ poukázala.

Stáří figurek, mezi nimiž nechybí kromě svaté rodiny, anděla či tří králů ani pasáčci, ovečky nebo velbloud, odhaduje na minimálně 100 let. „Typově odpovídá německým betlémům té doby,“ poznamenala s tím, že jejich betlém ale není jediným ve skříni, který je v rámci akce Štramberkem za betlémy k vidění.

Foto: Pavel Karban, Právo

V rámci akce Štramberkem za betlémy mají lidé možnost vidět i německý skříňový betlém. Před vystavením v okně štramberského informačního centra musela Barbora Valná postavit popadané figurky.

Výhodu skříňového betlému vidí Valná v tom, že se nemusel každý rok stavět. „Jen se po svátcích schoval a po roce opět vytáhl,“ řekla a s úsměvem prozradila, že si pamatuje, jak děti hleděly u babičky pod stromečkem do betlému jako do televize.

Skříňový betlém rodiny Šimíčkovy mohou lidé vidět za okny informačního centra štramberského náměstí. Stejně jako betlémy na ostatních dvaatřiceti místech bude k vidění až do 2. února. Organizátoři letos přidali i komentované prohlídky, ty se konají 3., 10. a 17. prosince od 16 hodin.

Průvodce vychází od prvního vystaveného betlému u kapličky v Národním sadu. Mapku, na které je tzv. Betlémská cesta zaznačena, najdou zájemci na webu města.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám