Hlavní obsah

V každém koutě světa se zdobí různé vánoční stromky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už dávno před nástupem křesťanství měly stromy a rostliny, které zůstávají zelené i v zimě, pro lidi zvláštní význam. Tradici vánočních stromků zahájili v 16. století němečtí křesťané. O tři století později zdobili stromky o Vánocích lidé i v USA, Kanadě Anglii a dalších evropských zemích.

Foto: Petr Horník , Právo

Hlavní vánoční strom Prahy pro letošní Vánoce je smrk z Rudolfova dolu u Jánských lázní.

Článek

Obliba jehličnanů se v různých zemích a tradicích liší. V Evropě je obecně nejpopulárnější smrk. Některé země, jako Velká Británie, Severní Irsko nebo Řecko musí stromky dovážet. Na Ukrajině, kde Vánoce katolíci slaví 25. prosince a ortodoxní křesťané 7. ledna, je oblíbená jedle.

Tradiční zdobení stromků doplňují specifické tradice. Například v Norsku obyčejně stromky zdobí rodiče. Následuje rituál, při němž lidé ruku v ruce strom obcházejí a zpívají koledy.

Stromky v některých dalších světových zemích

V Mexiku a v Guatemale je hlavní ozdobou El Nacimiento (scéna zrození). Může ji doplnit vánoční strom. Pořízení borovice je luxusem, větvičky nebo menší umělý stromek jsou typičtější. V brazilském létě spatříte vánoční borovice častěji. Zdobí je bavlnou zpodobňující sníh. Podobně je tomu v letní Jihoafrické republice.

Kresťané v Saúdské Arábii slaví Vánoce v soukromí. Stromky umísťují na nenápadné místo, vánoční světla nejsou tolerovány. Také v Číně slaví někteří lidé. Stromky tam nazývají "stromy světla". Lidé je zdobí papírovými řetězy, květinami a svítilnami.

Pro Japonce, kteří Vánoce slaví, se jedná o čistě sekulární svátky, které věnují dětem. Vánoční stromky zdobí také hračky. To na Filipínách si lidé "stromky" většinou vyrábějí, opravdové borovice jsou drahé. Zdobí je bambusovými tyčkami zabalenými rýžovými papírem nebo celofánem se střapci na každém konci. Jedna většinou zdobí každé okno, symbolizovat má Betlémskou hvězdu.

Reklama

Související témata:

Související články

OBRAZEM: V Praze se rozsvítil vánoční strom

Na pražském Staroměstském a Václavském náměstí se v sobotu ráno otevřely vánoční trhy. Na Staroměstském náměstí se pak v 18:00 rozsvítil 22 metrů vysoký...

Výběr článků

Načítám