Hlavní obsah

Tradiční kapr nebude chybět o Vánocích ani u známých herců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ozdobený stromek a smažený kapr s bramborovým salátem je pro většinu obyvatel Česka neodmyslitelnou součástí vánočních svátků. Podle průzkumů si kapra dopřeje většina Čechů. Patří mezi ně i známí herci. Někteří z nich prozradili, co všechno nebude na jejich vánočním stole chybět.

Článek

"U nás je klasika - musí být salát i kapr. Už proto, že později večer, když ještě děti nejdou spát, tak je u televize ten studený kapr s ledovým salátem prostě božský," uvedla herečka Valerie Zawadská.

Cukroví peče klasicky, žádnou specialitu nemá. Ale letos si vyžádala od kolegyně Milušky Šplechtové recept na nakládaný celer vařený s kořením v octové vodě s cukrem. "Už ho mám 14 dní na balkoně v kameninovém hrnci a těším se, jak se rozležel," uvedla.

U Vodochodských budou i šneci

Nejvíce se rozpovídal odborník přes gastronomii, známý nejen z pořadu Prima vařečka, Ivan Vodochodský, který si s přípravou sváteční tabule dává hodně práce. "U nás budou šneci, v poledne štědrovečerní kuba, abychom viděli zlaté prasátko, a večer mnou udělaný bramborový salát s domácí majonézou. K tomu smažený kapr, letos i candát, protože děti kapra moc nejedí. Samozřejmě i rybí polévka, kterou sice také děti nejedí, ale tu symbolickou lžíci do sebe musí dostat," řekl Vodochodský.

Servírovat hodlá i telecí řízek, vinnou klobásku a obložené chlebíčky. "Ty jsou ale nejlepší až druhý den, když tak trošku nasáknou," vysvětlil.

Donutil si dá rybu výjimečně, Dušek ji vynechá

Herec a moderátor Jaroslav Dušek počítá s celerem také, ale v úpravě smažené v trojobalu. U Dušků totiž víceméně nejedí maso včetně rybího. "Na stole bude určitě cukroví a možná i smažený celer se salátem. A jestliže přijdou příbuzní, tak byste tam kapra také nalezli, protože ho vezmou sebou," řekl Dušek.

Překvapilo ho, že tradice smaženého kapra ke štědrovečerní večeři trvá jen nějakých 150 let. "Místo toho tam byla hrachová polévka, houby, kroupy a nějaká všehochuť. A podobné to bude u nás," dodal.

"Já na Vánoce nejím žádnou rybu," řekl Miroslav Donutil. Pstruha a candáta má rád, ale jen sporadicky v průběhu roku. "Letos zřejmě udělám výjimkou, protože jsem lovili náš rybník na Vysočině, kde je nejlepší ryba, jaká chuťově existuje. Tak možná, že si porcičku přeci jen dáme," dodal.

Pyško připraví "sulcíček"

Specialitou Alexeje Pyška, populárního i z role Kosmaty ze seriálu Ordinace v růžové zahradě, je sváteční sulc. "Jinak děláme v podstatě klasiku, moje žena je taková kuchařka, že nemusím dělat vůbec nic. Moc se ale těším na kubu a na kapra," uvedl. Malým problémem podle něj je, že co má ráda jeho žena, nejí on, a co on miluje, na tom si zase ona nepochutná.

A "sulcíček", jak řekl, připravuje on. "Dělám to podle babičky docela jednoduše. Bobkový list, nové koření, přisolit a nazdar. Ať si každý ochutí, jak chce," doplnil.

Bramborový salát po řecku - s olivovým olejem

Zpěvačka Martha Elefteriadu prý dostává bramborové saláty od přátel. Pak je porovnávají a hodnotí. "K večeři je u nás kapřík. Já ho mám ráda, protože mi chutná. Bramborový salát nedělám klasicky, protože nemám ráda majonézu. Spíš jen brambory, málo přísad a olivový olej," prozradila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám