Hlavní obsah

Kvůli drahotě dávají lidé méně peněz na charitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Inflace a ceny energií se projevují i na schopnosti lidí finan­čně pomáhat potřebným. Téměř polovina Čechů přispívá na charitu stejně, 15 procent ale přiznává, že musí finanční pomoc omezit. A čtrnáct procent lidí ji nahrazuje skutky. Vyplývá to z průzkumu Instant Research/IPSOS pro společnost Provident Financial a projekt Neviditelní, který popisuje potíže postižených skupin obyvatelstva.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Drahota má podle něj nejmenší dopad na chování dárců v Olomouckém a Zlínském kraji, v nichž 55 procent, respektive 59 procent lidí pomáhá stále stejně.

Drtivá většina Čechů je zvyklá pomáhat; činí nebo by tak rády činily tři čtvrtiny z nich. Pouze čtvrtina lidí uvádí, že nepomáhá vůbec. Velký vliv na ochotu Čechů finančně pomáhat druhým má dosažené vzdělání.

Obecně platí, že s rostoucím vzděláním roste také ochota lidí pomáhat. 42 procent vysokoškoláků přispívá do různých finančních sbírek, což je skoro dvojnásobek oproti průměru zbytku populace. Příslušníci nejmladší generace pak jsou třikrát častěji dobrovolníky než ostatní a také silně nad průměrem pomáhají lidem ze svého okolí dobrými skutky. Zhruba o 43 procent více, než jaký je průměr.

Sbírka Krabice od bot opět zpříjemní Vánoce dětem ohroženým chudobou

Vánoce

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám