Hlavní obsah

Stromky letos mírně podraží. Pěstitelé jsou natěšení, ale i nervózní z nejistoty

Novinky, Natálie Lošková, Magdalena Zohová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sdružení pěstitelů vánočních stromků očekává, že ceny stromků letos mírně vzrostou, což bude platit hlavně pro ty „prémiové“. I když se tohoto zboží zákaz prodeje v rámci adventních trhů netýká, pěstitelé hlásí „velkou nervozitu“ v oboru, a to kvůli nejistotě, zda i na ně nakonec covidové restrikce nedopadnou a také kvůli zahraniční nadprodukci.

Pěstitelé vánočních stromků se připravují na prodej. Letos si zákazníci připlatíVideo: Novinky

 
Článek

Sdružení pěstitelů očekává růst cen zhruba o pět procent ve srovnání s minulým rokem, což vysvětluje růstem nákladů.

„Výraznější cenový nárůst bude u prémiových stromků nad dva metry, zatímco u levnějších stromků zůstanou ceny převážně zachovány. Stejně jako v minulosti budou ceny regionálně rozdílné,” očekávají pěstitelé.

„Asi šest nebo sedm let jsme ceník nezvedali, ale řekli jsme si, že když teď obecně všechny ceny stoupají, též trošku zdražíme. Je to ale rozdíl zhruba jen 10 korun, takže zákazníci to ani nepoznají,” uvedla pěstitelka stromků nedaleko Ústí nad Orlicí Jana Motlová.

Ne všichni ale plánují ceny zvedat. „My tady všechnu práci děláme přímo v rodině, takže zdražování se našich zákazníků nijak nedotkne,” poznamenal René Calta, který pěstuje stromky nedaleko Plzně.

Foto: Novinky

Před prodejem je nutné nejdřív všechny stromy nařezat, očistit a zabalit.

Vláda v demisi minulý týden kvůli zhoršující se epidemické situaci uzavřela ze dne na den vánoční trhy. Výjimku mají farmářské trhy a právě prodejci vánočních stromků či kaprů. I když vláda tvrdí, že podnikatele nechce už dál limitovat, vysoké přírůstky nakažených i obavy z nové varianty koronaviru omikron jim na klidu nepřidávají.

„Když už stromky jednou vytěžíte, musíte je prodat, nebo vyhodit. V celém našem oboru proto vládne velká nervozita, jak bude probíhat vánoční prodej,“ uvedlo sdružení.

Pěstitelé ze sdružení se navíc musí popasovat se zahraniční konkurencí. „Stále se potýkáme s nárůstem dovozu nadprodukce nepříliš kvalitních vánočních stromků z Polska a Dánska, které některé velké firmy používají jako marketingový tah pro přilákání zákazníků do svých prodejen. To vytváří velký tlak na naše pěstitele, přestože jsou schopni nabídnout mnohem kvalitnější stromky, je pro nás stále obtížnější těmto řetězcům cenově konkurovat,” postěžovali si.

Foto: Novinky

Vánoční stromky budou letos zhruba o pět procent dražší oproti minulému roku.

Nejoblíbenějším druhem v Česku je už několik let jedle kavkazská. Ta tvoří víc než tři čtvrtiny všech prodaných stromků. Její cena by se měla podle pěstitelů pohybovat mezi 650 až 900 korunami.

Smrk pichlavý, známý jako stříbrňák, zájemci pořídí v ceně mezi 350 a 400 korunami. Zhruba o 50 korun levnější by měl být smrk ztepilý. Borovice by se měla pohybovat v cenové relaci mezi 400 až 500 korunami.

Kromě toho se objevují i méně tradiční druhy. Třeba plantáž Calta v Příšově u Plzně nově nabídne také jedli korejskou - podle slov majitele Reného Calty bude díky své silné citronové vůni hitem těchto Vánoc.

Foto: Novinky

Jedle a smrky je třeba pravidelně zastřihávat, aby rostly košaté a kulaté.

Calta se i přes možné komplikace na letošní sezonu těší. „Měla by být zdařilá. Na jaře bylo vody dost, stromky tak dokonce vyrostly o něco více než obvykle,“ řekl.

Pěstitelé upozorňují, že za krásným vánočním stromkem stojí celoroční práce. Je důležité se o stromy během jejich růstu starat, speciální péči potřebují například kavkazské jedle. Ty se musí zastřihávat průběžně, aby rostly kulaté. Těsně před zahájením sezony se stromky musí nařezat, očistit a připravit na zabalení.

Foto: Novinky

Stromek saje vodu přes svou kůru, stát by proto měl do Vánoc v nádobě s vodou.

Aby vydržel stromek do Vánoc čerstvý, je dobré ho skladovat v chladu, ideálně venku tak, aby na něj mohlo pršet a byl v co nejvíce přirozeném prostředí. Stromek saje vodu pletivem v kůře, je proto důležité, aby po celou dobu stál v nádobě s vodou. Přes Vánoce je vhodné pořídit stojánek s vodou - strom přes svátky „vypije” tři až pět litrů.

V posledních letech roste také obliba umělých stromků. Někteří lidé si je často kupují s pocitem, že koupí umělé náhrady šetří životní prostředí. Třeba vědci z Vídeňské univerzity ale upozornili, že k výrobě jednoho umělého stromku je spotřebováno stejné množství kyslíku, jaké vyprodukuje několik set vánočních stromků po celou dobu svého růstu.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Výběr článků

Načítám