Hlavní obsah

Strašení čerty se rodičům nemusí vyplatit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tradici Mikuláše a nadílky spousta rodičů spojuje s výchovným strašením čerty. Podle dětské psycholožky to ale není vždy ku prospěchu, zvlášť když rodiče čerty v podstatě vyhrožují již v průběhu roku.

Foto: Profimedia.cz

Strašení čerty může narušit vztah s rodičem.

Článek

Pátého prosince se tradičně ulice měst a obcí po setmění promění v promenádu Mikulášů s anděly a čerty. Děti budou už od rána s napětím očekávat, zda k nim i tento rok zavítají a jestli Mikuláš promluví vlídným slovem, podaruje je něčím dobrým, či nechá konat čerty. Strach z čertů je přitom u mnohých dětí obrovský.

Málokterý rodič si ale uvědomuje důsledky strašení a výhružek. U dětí, které k tomu mají vrozené dispozice, může stres z čerta spustit např. zadrhávání v řeči, regres ve vývoji, pomočování, úzkost a další psychické potíže. Navíc trauma může být někdy celoživotní.

Druhou rovinou je narušení vztahu s rodičem. Co vlastně vyjádřeními Nezlob, nebo půjdeš do pekla!, Počkej, přijdou na tebe čerti!, Jestli se takhle budeš vztekat, odnese tě čert! dávají rodiče dětem najevo?

Když trauma z dětství brání zdravým vztahům

Vztahy a sex

Primárně to, že nezvládají výchovu a musí si vypomoci tím, že na své děti poštvou nadpřirozené bytosti. Dítě je postaveno do situace, kdy nad ním rodič nedrží ochrannou ruku, ale naopak se k celé záležitosti staví dost chladně a lhostejně.

„Důvěra mezi dítětem a rodičem je potrhaná, vzájemná pouta praskají. Často je někde vzadu slyšet Patří ti to!, nebo Zasloužil sis to!“ varuje dětská psycholožka a speciální pedagožka Eva Šimotová.

Jakmile ale dojde k narušení vztahu s rodičem, pak ani odezva dítěte není taková, jak rodiče původně zamýšleli. Dítě pak jednoduše nemá zájem a motivaci rodiči vyhovět a eliminovat nevhodné chování.

Testování rodičů

Vedlejším produktem vyhrožování (a to i takovým, které se někdy používá v běžném a každodenním chodu, např. Když si neuklidíš hračky, dám je jiným dětem) je pak to, že některé děti mají přirozenou tendenci testovat rodiče.

Jednoduše zkoušejí, zda rodič svému slibu dostojí, jak daleko je ochoten zajít. Rodiče, kteří vyhrožují a ještě vedou výchovu v zájmu důslednosti, se tak pouštějí na tenký led. Nezbyde jim totiž než všemu dostát, nebo ustoupit. Z výchovy se tak stává boj o moc.

Proč nechat kluky vyplakat

Děti

Jak snáze dosáhnete změny?

Místo zastrašování a výhrůžek zkuste verbalizovat své pocity. „Například: Vadí mi, že hračky nejsou uklizené! nebo Nelíbí se mi tvoje chování k bráškovi. Je také vhodné ukázat důsledky chování,“ doporučují odborníci z Kidtown.cz.

Např.: „Místo toho, abychom spolu teď hráli fotbal, musím uklízet ten nepořádek.“ Sdělujete tak fakta a svoje pocity, nic, co lze jakkoliv zpochybnit. Je to férová hra, bez toho, že byste se zbavovali osobní zodpovědnosti.

„Tradice se mají živit a předávat, ne se stávat obezličkami ve výchově. Mikuláš i s čertem jsou v pořádku, ale určitě ne v pozici autority, která hodnotí dětské chování a trestá ho, tedy ne jako prostředek k vydírání, manipulaci a vynuceným slibům,“ dodává psycholožka.

Mohlo by se vám hodit na Firmy.cz: Psychologické poradny, Dětské psychologické ordinace

Reklama

Výběr článků

Načítám