Hlavní obsah

Sněhuláci v Hradci Králové demonstrují za záchranu Ježíška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Pět nadšenců v kostýmech sněhuláků v pátek dopoledne vyrazilo do ulic Hradce Králové, aby demonstrací podpořili tradiční podobu českých Vánoc. Součástí projektu Zachraňte Ježíška je také petiční akce a pomoc brněnské dětské onkologii, řekl novinářům spoluautor projektu Tomáš Zdechovský.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Cílem projektu je připomenout české společnosti, že dárky v České republice nenosí Santa Claus, ale Ježíšek a chceme také vyzvat, aby se lidé zamysleli nad tím, co jsou české tradice," řekl Zdechovský, který s dalšími kolegy vyrazil v kostýmu sněhuláka do hradeckých ulic. Další podobné demonstrace se budou letos konat v desítce měst, například v Pardubicích, Jihlavě, Strakonicích či Zlíně. Demonstrace vyvrcholí 18. prosince před Úřadem vlády, kde autoři předají petici premiérovi Janu Fischerovi.

Autoři projektu tvrdí, že se Vánoce zbytečně stávají svátkem stresu. "Vánoce jsou nejkrásnější svátky v roce, ve kterých jde především o pocit blízkosti se svými bližními a nikoli o materiální věci. Vždyť i Ježíšek se narodil v chlévě a dary pro něj byly pouze symbolické," uvedla Jana Kodysová, která se na projektu také podílí.

Projekt je možné podpořit na www.zachrantejeziska.cz, kde lze podepsat petici, poslat vánoční přání či podpořit nákup monitoru pro brněnskou dětskou onkologii. "Do budoucna bychom chtěli, aby se web projektu stal místem s informacemi o tradičních vánočních zvyklostech," řekl Zdechovský.

Akce Zachraňte Ježíška se poprvé konala vloni, kdy se organizátorům podařilo na webu shromáždit na 30 000 podpisů. Letos je web v provozu od 29. listopadu, petici zatím podepsalo 1200 lidí a organizátoři věří, že letos získají podpisy 50 000 lidí.

Související témata:

Související články

Rakušané se chtějí zbavit Santy Clause

Ať žije Ježíšek a Santa Claus se vrátí tam, odkud přišel! To hlásá nová rakouská skupina Pro-Christkind, jež chce zachránit Ježíška, který je tradičním...

Výběr článků

Načítám