Hlavní obsah

Rakušané se chtějí zbavit Santy Clause

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Ať žije Ježíšek a Santa Claus se vrátí tam, odkud přišel! To hlásá nová rakouská skupina Pro-Christkind, jež chce zachránit Ježíška, který je tradičním symbolem Vánoc ve všech zemích bývalého Rakouska-Uherska. Zlo pak skupina Pro-Christkind spatřuje ve společnosti Coca Cola, která prý Santu šíří se svou reklamou celým světem.

Článek

V Rakousku tak jako v Česku nosí dárky Ježíšek. Těsně po štědrovečerní večeři přináší do rakouských domovů dětem ozdobený stromeček a dárky a svůj příchod oznamuje zazvoněním zvonečku, ačkoli žádné z dětí ho nikdy nemůže spatřit.

„Obchodníci se nás ptají, co by tedy měli mít místo Santy ve svých obchodech. My jim doporučujeme anděly a pastýře. Ale dáváme přednost pastýřům,“ tvrdí Christoph Tschaikner, šéf hnutí Pro-Christkind.

Stovka protestujících se sešla o víkendu v Grazu na tamních trzích, kde dávali najevo odpor Santovi mezi stánky s pečenými kaštany a svařeným vínem. Příští akce proběhnou také v Innsbrucku, Salzburgu a Vídni.

„Není to nic proti Santovi. Je určitě v pořádku v rámci britské a americké kultury, ale pro nás není dobrý,“ uvedl organizátor protestů Walter Kriwetz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám