Hlavní obsah

Andělský strom zajišťuje vánoční dárky pro děti vězňů. V Česku jich je přes 30 tisíc

Dětí, které mají rodiče ve vězení, je v Česku přes 30 tisíc. Kromě náročných okamžiků odloučení si rodiny odsouzenců často procházejí také finanční krizí a v mnoha případech nemají ani na vánoční dárky. Právě s jejich pořízením a také se zprostředkováním kontaktu odsouzeného s rodinou pomáhá projekt Andělský strom, organizovaný Mezinárodním vězeňským společenstvím.

Andělský strom - dárky pro děti z vězeňských rodinVideo: Novinky

 
Článek

Odsouzení rodiče se do projektu přihlásí a napíšou svému dítěti dopis. O koupi, zabalení a odeslání dárku už se postará Mezinárodní vězeňské společenství za pomoci dárců z řad veřejnosti.

„Dárci mohou dárky zakoupit sami a zaslat poštou na naši brněnskou pobočku nebo mohou poslat finanční dar, ze kterého my už dárky dokoupíme sami,“ popisuje Lenka Hellerová, mentorka a koordinátorka projektů Mezinárodního vězeňského společenství.

Darovaným předmětem nemusí být pouze hračky. V návaznosti na věk dětí se může jednat i o školní potřeby, obuv nebo oblečení. Všechny věci ale musejí být nové, protože některé z rodin odsouzenců na žádný jiný dárek už nemají. „Neposíláme ale tablety ani žádnou jinou elektroniku. Nemusí jít o drahé dárky. Jde hlavně o to, aby dítě vidělo, že dostalo něco od svého tatínka nebo maminky, přestože se s ním nemůže zrovna vidět doma,“ říká Lenka Hellerová.

A pokud věří na Ježíška, pak má alespoň rodič radost, že dítě dárek dostalo.

Foto: archiv MVS

Ve svých začátcích před 11 lety Andělský strom zprostředkoval dárek asi stovce dětí. Letos jich bude okolo tisíce.

„Když dárci sami usedají ke štědrovečerní večeři, tak vědí, že několik dětí si někde souběžně s tím rozbaluje dárky od nich,“ říká výkonná ředitelka Mezinárodního vězeňského společenství Gabriela Kabátová.

Pošlete přání lidem, kterým tornádo vzalo domov

Domácí

Děti ale dárky dostanou jménem svého rodiče. Domnívají se tedy, že maminka nebo tatínek jim balíček sami poslali. „Když dárek přijde, je zabalený i s osobním dopisem od tatínka nebo maminky, kteří z vězení píšou, že posílají dárek k Vánocům. Nejedná se tedy jen o to, že dítě dostane panenku nebo kopací míč. Projekt pomáhá zachovávat rodinné vazby, ten kontakt mezi rodičem a dítětem,“ vysvětluje Gabriela Kabátová.

Dárky a dopisy, které jste zaslali, byly tím jediným můstkem v komunikaci s rodinou za skoro 4 měsíce (v poušti, kde není návštěvy, dopisy se ztrácejí a telefonování je moc drahé). Děkuji Vám všem za štěstí mých dětí i mé!
odsouzený tatínek

Vánoční dárek s osobním vzkazem podle ní loni dostalo asi 1350 dětí. Letos jich bude okolo tisíce. Patří k nim i děti z dětského domova v Mladé Boleslavi.

Foto: archiv MVS

K 22. listopadu letošního roku bylo v ČR necelých 19 000 odsouzených.

„Děti si své rodiče nevybírají. To, že se rodič dostane do výkonu trestu odnětí svobody, s dětmi prakticky nesouvisí, ony za to nemohou. Ale postihuje je to vlastně nejvíc,“ uvádí Veronika Háková, zástupkyně ředitele mladoboleslavského dětského domova, kde v současné chvíli žije 22 dětí. Rodiče ve vězení má 8 z nich.

Projekt Vánoční balíček letos obdaruje 388 dětí z Ukrajiny

Vánoce

„Loni bylo do projektu Andělský strom zapojeno všech těchto osm dětí. Přestože nemohou trávit Vánoce doma s maminkou a tatínkem, měly všechny tyto děti upřímnou radost, že si na ně rodič vzpomněl a poslal jim dárek s pěkným dopisem,“ vzpomíná Veronika Háková.

Především díky Vám jsem našla odvahu rodinu po několika letech kontaktovat a již brzy za mnou přijedou na návštěvu.
odsouzená maminka

Počet dětí, které mají někoho z rodičů ve výkonu trestu odnětí svobody, odhaduje Mezinárodní vězeňské společenství na 30 tisíc a více. „Přesná evidence není, jsou to odhady,“ podotýká Gabriela Kabátová.

Mezinárodní vězeňské společenství pro děti z vězeňských rodin pořádá i další akce, jako například letní tábory, každotýdenní setkávání ve volnočasovém klubu nebo Den s dítětem, který má dítěti a jeho odsouzenému rodiči umožnit i jiný způsob společně tráveného času než krátké neosobní setkání ve věznici.

Vánoční kotlíková sbírka Armády spásy slaví 130 let

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám